VIDEO Telescopul James Webb a fost lansat în spațiu. Va merge „până la capătul întunericului”

Telescopul spațial James Webb a fost lansat sâmbătă şi va fi transportat pe orbită de o rachetă Ariane 5 care a decolat de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana.

Dezvoltat începând din 1996 cu un buget inițial de 500 milioane de dolari, telescopul de ultiă generaţie James Webb a ajuns să coste 10 miliarde de dolari, iar construcția și lansarea lui au fost amânate de mai multe ori.

La dezvoltarea sa au contribuit Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială (NASA), ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi Agenţia Spaţială Canadiană (CSA). Telescopul este menit să succeadă telescopul spaţial Hubble care şi-a început misiunea în 1990 şi îşi va mai continua activitatea până în 2030, amintește Mediafax.

Telescopul va ajunge la 1,6 milioane de kilometri de Terra cu  racheta Ariane 5 care a decolat de la Centrul Spaţial Guyana. James Webb va oferi rezoluţie şi sensibilitate în infraroşu, tehnologii îmbunătăţite faţă de Hubble şi va permite o gamă largă de investigaţii în domeniile astronomiei şi cosmologiei, inclusiv observarea unora dintre cele mai îndepărtate obiecte din univers, cum ar fi formarea primelor galaxii şi proprietăţile atmosferice ale exoplanetelor potenţial locuibile.

James Webb va merge „până la capătul întunericului” pentru a descoperi cum s-au format cele mai vechi galaxii din univers.

„Acesta este un instrument unic”, a spus șeful NASA, Bill Nelson.

„Este cea mai avansată tehnologie”, a spus el, adăugând că Webb, dacă va avea succes, „va dezvălui secrete ale universului care vor fi pur și simplu uimitoare, dacă nu chiar copleșitoare”.

Webb va permite un „salt cuantic pentru a înțelege cine suntem, cum am ajuns aici, ce suntem și cum a evoluat totul”, a spus el.

Telescopul Webb va face observații în principal în lumină infraroșie. Cu ajutorul oglinzii sale foarte mari, care este de șase ori mai mare decât oglinda telescopului spațial Hubble, Webb va putea detecta lumina infraroșie din stele și galaxii extrem de slabe, îndepărtate. Acest lucru îi va permite, în esență, să privească înapoi în timp la unele dintre cele mai vechi lumini din universul observabil.

„Va privi printr-o gaură de cheie din cer. Va privi în urmă cu peste 13 miliarde de ani pentru a capta lumina infraroșie de la formarea primei galaxii, la aproximativ 250 de milioane de ani după Big Bang, care a avut loc acum 13 miliarde și jumătate de ani”, a spus șeful NASA.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed