Virgiliu Băncilă: “Compania Română de Chimie – scânteia relansării industriei chimice din România”

0

“Proiectul Companiei Române de Chimie, de altfel unic în România în industria chimiei post-decembriste, va pune pe roate refacerea şi relansarea industrială de care ţara are nevoie pentru întărirea numelui peste hotare, regional, într-un context în care coagulările industriale naţionale devin din ce în ce mai necesare”.

Cu alte cuvinte, relansarea industriei chimice românești are toate premizele pozitive. “România încă mai posedă ceea ce este nevoie pentru a reuși: are materii prime ce pot fi procesate în țară, are personal calificat, ingineri chimiști foarte pasionați de excepție, mai are platforme industriale funcționale și o mare piață de desfacere în țară și în regiune”.     

Reprezentanţii Chimcomplex preconizează că prin lansarea Companiei Române de Chimie vor fi înfiinţate mii de locuri de muncă, se vor dezvolta afacerile companiilor autohtone, atât pe orizontală, cât și pe verticală şi va crește baza de impozitare pentru bugetele locale și centrale.

Compania Română de Chimie va porni de la o cifră de afaceri de 250 milioane de euro și se va consolida în primii doi ani prin realizarea unui număr important de investiții care vor crea condiții pentru funcționarea la capacitate a instalațiilor existente, atât la Borzești, cât și la Râmnicu Vâlcea. Astfel, se vor mări capacitățile de producție a instalaţiilor de clorură de calciu, clorură de var, clorură ferică și sodă caustică de la Borzești și va crește gradul de utilizare a capacităților la instalațiile de polioli, oxoalcooli și plastifianți de la Râmnicu Vâlcea.

Această etapă de consolidare va continua în următorii 3-5 ani cu o dezvoltare reală a cifrei de afaceri de peste 600 milioane de euro, prin investiții în instalații noi, atât la Borzești, cât și la Râmnicu Vâlcea. Astfel, se va construi o instalație de sare recristalizată,  instalații de pesticide la Borzești și instalații de oxid de etilenă și de olefine la Rîmnicu Vâlcea unde se vor repune în funcțiune fabricațiile de pe fluxul PVC. Programul investițional preconizat se ridică la peste 275 milioane de euro.

“Compania Română de Chimie va fi scânteia relansării industriei chimice din România, urmând a atrage în această structură și alte combinate chimice din țară, printr-o politică de investiții comună, de dezvoltare a bazei tehnico-științifice și de învățământ, urmărind  de fapt dezvoltarea României. Tocmai de aceea dorim încă o dată să salutăm decizia Adunării Generale a Creditorilor Oltchim Râmnicu Vâlcea de aprobare a vânzării unor active ale combinatului vâlcean către Chimcomplex Borzeşti. Sunt sigur că, indiferent de votul dumnealor, toți creditorii au înțeles intenţiile noastre de relansare a industriei chimice prin crearea Companiei Române de Chimie, precum și faptul că avem o ofertă serioasă şi realistă. Preţul oferit de noi, împreună cu angajamentele pentru investiţiile de mediu, este peste evaluarea Winterhill care a fost un reper în acţiunea de vânzare/cumpărare a activelor. De asemenea, consider că decizia Adunării Creditorilor este și un mesaj de susținere și motivare a prezenţei capitalului autohton în relansarea unui brand românesc cu tradiție în chimie, ce va fi urmat și de alte iniţiative similare”, a declarat Virgiliu Băncilă, care ne-a dezvăluit şi intenţiile Chimcomplex referitoare la viitorul salariaţilor care lucrează la combinatul din Râmnicu Vâlcea: „Vreau să asigur toţi salariaţii Oltchim care se vor integra în Compania Română de Chimie că suntem deschişi către toţi care doresc să se dezvolte, să exceleze profesional şi să îşi aducă aportul la realizarea acestui proiect. Noi le vom oferi profesionalism, stabilitate, certitudine, integritate şi bunăvoinţă. Este momentul locurilor de muncă bine plătite, respectului şi motivării, iar aceste avantaje vor fi oferite celor ce doresc cu adevărat să se implice, să fie activi”.

Scurt istoric:

Vânzarea activelor de la Oltchim a fost pregătită din anul 2015, timp în care combinatul din Râmnicu Vâlcea a fost vizitat şi auditat de zeci de companii. În februarie 2017 s-au depus ofertele neangajante unde au participat 14 competitori. A urmat apoi etapa ofertelor angajante ce s-a închis în 6 iulie 2017 când s-au înscris 8 companii între care şi SC Chimcomplex SA Borzești , care a şi semnat contractul de achiziţie de active în 17 octombrie 2017.

SC Chimcomplex SA Borzești a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de peste 70 milioane de euro în următorii trei ani.

În 18 decembrie 2017 Consorțiul de administratori judiciari, compus din BDO BUSINESS RESTRUCTURING SPRL și ROMINSOLV SPRL, a informat Bursa de Valori București cu privire la faptul că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim SA a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parțial 7) încheiat între Oltchim SA, în calitate de vânzător, Chimcomplex SA Borzești, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române SA, în calitate de Garant.