AcasăMarile ÎntâlniriXAVIER DIETLIN: „Suma de bani pe care oamenii o plătesc pentru un...

XAVIER DIETLIN: „Suma de bani pe care oamenii o plătesc pentru un ceas este incredibilă și nimeni nu știe sigur de ce plătesc atât de mult”

L-am cunoscut pe Xavier Dietlin la Albini Showroom Prassa aici, în București, prezentările fiind făcute de Ion Schiau (citiți interviul aici). Povestea sa interesantă începe cu o carieră de fotbalist care s-a încheiat pentru că nu a fost suficient de pasionat și ajunge în acel punct în care Dietlin poate spune că are totul în viață. Un bărbat și pasiunea lui pentru a-și îndeplini dorințele copilului său interior pot transforma cu adevărat industria ceasurilor!

Putem ști încotro ne îndreptăm doar după ce înțelegem de unde venim”

– Familia ta are o istorie grozavă și poate de aceea ai simțit impulsul de a face ceva mai măreț decât au făcut strămoșii tăi. Este adevărat că scările din Turnul Eiffel sunt făcute de familia ta?
Asta e… aproape adevărat. Nu este vorba despre Turnul Eiffel, ci de Musée d’Orsay – La Gare d’Orsay. Dar au fost construite în aceeași perioadă, în 1900… Stră-străbunicul meu a fost cel care a lucrat la Paris pentru că în acea perioadă era nevoie să găsească artizani foarte departe de Paris. Și francezii au mers în Munții Jura – unde eram noi – pentru a găsi toți artizanii care să facă lucrurile posibile așa cum aveau în plan. Și pentru Gare d’Orsay au reunit mulți artizani pentru a realiza un lucru incredibil. Timpul a fost foarte scurt … Scările au stat în garaj poate chiar 80 de ani. Nimănui nu i-a păsat de ele și deodată le-am descoperit și l-am întrebat pe tatăl meu „ce sunt alea?”… Aveam poza veche de la Gare D’Orsay și le vedeam! După aceea am pus scările în afara atelierului doar ca să-mi amintesc de unde venim. Este foarte important să știi asta – de unde vii – și povestea este uimitoare. Putem ști încotro ne îndreptăm doar după ce înțelegem de unde venim.

– Care este prima ta amintire despre această tradiție de familie?
Aveam cam 10 ani și îmi amintesc că tatăl meu lucra zi și noapte, compania fiind foarte mică. Eu eram fascinat doar văzându-mi numele pe clădire – „ Dietlin ” . Eram pur și simplu fascinat de acest fapt! Pentru mine a fost incredibil că tatăl meu avea propria lui companie.

– Dar, pe atunci, acesta era numele unei companii. Acum este numele unui artist și, desigur, a rămas și numele unei companii. Crezi că ești primul din familia ta cu această abordare artistică?
Da.Poate abordarea artisticăeste mai puternică astăzi, dar există o istorie în spate și urmează să vină mulți ani de aici înainte. Poate ceea ce am schimbat eu este că am făcut lucrurile special pentru mine. Nu-mi… pasă de clienții mei. Chiar dacă sună straniu. De cele mai multe ori trebuie să mă surprind eu pe mine. Mi-am luat libertatea de a face ceea ce iubesc.

„Cel mai important lucru este să faci ceea ce îți place

– Este aceasta cea mai frumoasă formă de egoism?
Da… vezi tu, poate aceasta este diferența dintre mine și tatăl meu – tatăl meu a fondat compania și pe atunci era important ca ea doar să satisfacă nevoile de bază precum mâncarea pentru familie. Ceea ce s-a schimbat este că eu astăzi trebuie să fiu pasionat de asta. Și trebuie să fiu liber să fac exact ce vreau. Chiar dacă nu este niciodată „exact ce vreau” pentru că tot trebuie să- mi ascult clienții. Le spun adesea copiilor mei că cel mai important lucru în viață este să faci ceea ce îți place.

– Ți-a plăcut această parte a afacerii. Când ai fost suficient de mare ca să te decizi pentru viitorul tău, ai ales să mergi mai departe și să investești în această activitate. Ai fi putut face altceva…
Dar nu am făcut altceva…

– Ai simțit că este responsabilitatea ta să investești în acest domeniu?
Nu. Cred că nu mi-am ales niciodată drumul altfel tocmai pentru că tatăl meu avea propria lui companie și era responsabilitatea mea să mă îndrept către afacerea de familie și să o duc la un alt nivel. Deci nu a fost chiar o alegere. Când ești în familie, trebuie să fii „acolo” când este nevoie. Și asta încerc să fac altfel pentru copiii mei: le-am spus că ei pot face ceea ce fac eu și pot alege compania mea, dar numai dacă sunt pasionați de asta. Nu este o obligație.

„Mi-am asumat multe riscuri”

– Și simți că îți vor alege compania?
Da, o vor face. Au ales compania, dar liber. Pentru mine a fost diferit, eu nu am simțit că pot alege liber. Am avut o presiune mare să preiau compania și nu eram chiar liber, dar am schimbat multe lucruri.

– Câți ani aveai când ai luat preluat compania?
26 .

– Nici măcar 30… Ai avut o strategie? A fost de ajutor curajul tinereții?
Da… Îmi place să îmi asum riscuri și sincer nu-mi pasă ce cred oamenii. Sunt cu adevărat hotărât în această filozofie a vieții. Fiecare are o părere și de aceea, pentru mine, părerea altcuiva nu este foarte importantă. Fac ceea ce imi place si daca îți place si ție mă bucur și îți multumesc mult. Dacă nu, este alegerea ta, alegere care nu are nimic de-a face cu a mea. Când vrei să surprinzi oamenii, trebuie să- ți asumi riscuri. Și mi-am asumat multe riscuri! Mi-am asumat o mulțime de riscuri cu brandurile! Pentru că atunci când am venit cu ideea de a expune produsul fără alte opreliști precum vitrinele, brandurile mi-au spus că sunt total nebun.

– De ce? Pentru că le era teamă că cineva ar putea fura sau deteriora ceasurile?
Nu cred că aceasta a fost prima îngrijorare. Cred că le era frică pentru că este o industrie tradiționalistă, una foarte veche. Există mentalități vechi și brandurile nu vor să schimbe nimic pentru că le este greu să înțeleagă că Lumea se schimbă tot timpul și că trebuie să trăiești în prezent. Nu trebuie să-ți vinzi sufletul diavolului… există limite, dar trebuie să fii flexibil. Și în această industrie oamenii nu vor schimbări. Eu am întâlnit oamenii potriviți la momentul potrivit – Jean Claude Biver, de exemplu. Este unul dintre marii lideri care și-au dorit să facă lucruri grozave. Și eu sunt omul pentru asta, pentru lucrurile grozave!

– Ai vreo diplomă în Artă?
Nimic.

„Totul este despre sentimente”

– Deci te bazezi foarte mult pe instinctul artistic.
Da, totul este despre sentimente. Totul!

– Și cum de ai intrat în acest context – lucrând cu cele mai importante branduri? A fost muncă… noroc… destin… conexiuni eficiente?
Un pic din toate. Nu cred că este doar noroc pentru că am muncit mult pentru asta. Mi-am asumat multe riscuri… Poate șansa mea a fost să-l cunosc pe Jean Claude Biver. Brusc.

– Cum l-ai cunoscut ?
Am făcut o expoziție pentru diverse mărci. Făceam vitrine obișnuite, design… L-am cunoscut la această expoziție și sentimentul a fost foarte puternic. Mi-a dat un cec în alb: „Fă ce vrei! Vreau doar să surprinzi oamenii”. El a fost îngerul meu. Îl numesc un înger pentru că a fost așa: dintr-o dată un tip foarte influent mi-a dat libertatea de a face orice simt. Succesul a fost singura condiție. Nu conta cât a costă.

– „Nici o presiune”?!
A fost, într-adevăr, multă presiune. Pentru că atunci când am deschis standul Hublot am simțit cu adevărat asta. Oamenii au învățat să se apropie, pas cu pas. A fost multă presiune pentru că cel care m-a angajat a cerut un singur lucru: succes… Poate că totuși nu este atât de greu să obții succesul. Există o rețetă pentru succes.

– Există?
Cred că există!

– Și tu știi!?
Da. O știi și tu.

– Da?
Reteta este aceasta: oamenii iubesc surprizele si trebuie sa le gasești copilul interior. Acesta este copilul pe care trebuie să îl surprinzi! Micul copil interior de doar 10 ani. Tuturor copiilor din interiorul nostru le place să viseze, să se întrebe… Acesta este scopul: surprinde-i pe acești copii! Când înveți să îi asculți, ai rețeta!

– De obicei, cred că dacă trebuie să explici ceva, acel lucru nu e artă! De aceea cred că ai dreptate. Arta este atunci când te face să simți cumva, pur și simplu, fără alte explicații.  
Exact. Copiii nu pot explica din punct de vedere intelectual. Ei doar simt. Când plănuiesc o expoziție pentru un client, îmi place să mă gândesc la el când era mic. De aceea totul devine un instrument pentru vise.

– Ai „inventat” acest acces liber la obiecte. Este deja un element foarte cunoscut pentru activitatea ta. Atât de cunoscut și de legat de numele tău încât ai putea risca să nu mai surprinzi. Ce mai ai de inventat pentru a-ți păstra originalitatea?
Cred că în cazul meu „mai mult”depindede timpurile în care creez. Deocamdată îmi plac sertarele secrete. Cuburile, cuburile de sticlă. Nu știi sigur ce este un astfel de obiect. Ar putea fi o sculptură, dar nu e doar atât. Nu știi cum să-l deschizi, nu știi dacă are cod… Dintr-o dată se deschide și trebuie să afli care este cheia mecanismului care îți oferă acces gratuit la un anumit exponat. Am făcut asta la Geneva – un meteorit de 2 m înălțime despre care nu știi nimic. În această experiență ai fum, sunet, o mulțime de detalii fanteziste…

– Cât de „liber” este accesul? Poate cineva vrea să atingă produsul. Este permis?
Nu poți atinge piesa. Când spun „liber”nu mă refer la ceva despre atingere. Ideea este despre „fără frontiere” nimic între tine și produs.Când ești VIP, trebuie să simți că totul este deschis pentru tine. Pentru tine, cel invitat în experiență. În strategia brandurilor de lux a fost invers: totul a fost închis. Când intri într-un showroom, cineva vine și te întreabă serios „Pot să te ajut?”Angajații acelui brand se uită la hainele tale pentru a vedea dacă ai sau nu bani, pentru a vedea dacă îți poți permite produsul. Totul acolo protejează proiectul, exponatul. La mine, este invers. Nu-mi plac închisorile. Și când pui o sticlă în fața unui obiect, faci o închisoare pentru el. Scopul meu este să încalc regulile și să aduc totul în discuție, aliniat la emoțiile oamenilor.

– Vorbind despre emoții – ceea ce faci acum evoluează datorită tehnologiei. Simți nevoia să implici și interacțiunea umană în instalația ta?
Nu-mi place atât de mult tehnologia. Ai fi surprinsă dacă ai veni în atelierul meu și în casa mea. Casa mea este din 1929 și totul în ea este vechi. Mobilierul meu este din lemn. Când ascult muzică, este muzică veche… Sunt de modă veche, într-adevăr. Urăsc tehnologia ca personaj principal. Dar pentru mine tehnologia este un instrument. Tehnologia face posibile visurile. Dacă vreau să surprind oamenii, am nevoie de tehnologie. Ceea ce încerc să fac este să folosesc tehnologia pentru a delecta umanitatea. Adică tocmai cheia pentru acele dulapuri secrete este foarte caldă – ca o atingere sau un gest. Dar interacțiunea dintre exponat și privitorul său trebuie să fie realizată prin tehnologie. Dar tehnologia rămâne în culise – nu știi niciodată ce a făcut posibile visurile. Tehnologia nu contează pentru spectator. Nu trebuie să știe ce este în spatele emoției.

– Este inteligența artificială următorul pas?
AI este puțin periculoasă… Îmi place să lucrez cu oamenii. Prețuiesc relațiile umane și nu-mi pot imagina o lume fără acestea. Bănuiesc că nu vreau să lucrez cu inteligența artificială decât dacă este un instrument. Este imposibil să reproduci emoțiile.

Pe 44mm poți scrie un roman”

– Lucrezi doar cu ceasuri?
Nu numai. Lucrez și cu bijuterii, cu alcool… Sunt foarte familiarizat cu industria ceasurilor și îmi este mult mai ușor să lucrez aici. Un ceas este un obiect mic, dar poate spune multe! Pe 40mm poți scrie un roman!

– Dictezi vreo tendință în această industrie?
Puțin. Dar aș putea părea arogant să spun asta deoarece compania mea nu este atât de mare. Suntem 10-12 persoane. Și nu vreau să schimb această dimensiune. Vreau să creez spații de expunere, nu vreau să conduc oamenii. Și nu iubesc atât de mult banii…

– Ce scrie pe cartea ta de vizită? Ești om de afaceri sau artist?
Pe cartea de vizită este doar numele meu. (N.R.: Râde!) Este greu să spun ce sunt pentru că sunt manager, desigur, dar nu vreau să creez ierarhii în echipa mea. Nu-mi plac cuvintele care explică ceea ce fac.

– Soția ta este… consilierul tău. (N.R.: Râde!)
Da!

– Mi-ai spus deja că nu-ți pasă atât de mult ce spun ceilalți, dar înțeleg că ai foarte multă încredere în soția ta.
Sunt fascinat de Femeie, acum. De Feminitate. Pentru că nu am certitudini în direcția aceasta. Încerc să învăț. Sunt expert în ceea ce vor bărbații, ce le place, știu asta. Noi, bărbații suntem oameni proști, nu atât de poetici. Complexitatea femeii este nouă pentru mine. Alături de această „nouă soție” am descoperit „noi universuri”.

– Poate că este doar emoția că acum ai un filtru… Ca pe rețelele de socializare, tu acum privești totul dintr-un alt punct de vedere.
Poate fi asta.

– Poate e doar dragoste. Poate asta înseamnă să fii îndrăgostit.
Da! Așa cred! Dar e mai mult chiar decât a fi îndrăgostit de o femeie. Sunt pur și simplu fascinat de Feminitate. Am 54 de ani și deodată apare feminitatea în viața mea. Știam ce este, dar nu am explorat niciodată. Pentru mine această latură este nouă și sunt fascinat de ea!

– Deci, soția ta este genul modern de muză.
Așa cred. Cred că este o muză. Pentru că totul este despre ea.

– Crezi că oamenilor din această industrie le este frică de ideile tale?
Da. Le este frică să se schimbe, să-și asume riscuri. Nu au rețeta precisă pentru a își explica de ce oamenii cumpără ceasuri care costă mii de euro. Suma de bani pe care oamenii o plătesc pentru un ceas este incredibilă și nimeni nu știe sigur de ce plătesc atât de mult. De aceea oamenilor le este frică să schimbe ceva.

– Dar, de asemenea, liderii se tem că ai putea schimba un trend și ar putea pierde clienți?
Absolut. Îmi amintesc că i-am prezentat ceva despre un concept de-al meu lui Jean Claude Biver, la un moment dat. A fost o întâlnire cu 20 de persoane. Jean Claude mi-a spus că nu-i place conceptul. I-am răspuns că nu fac conceptul pentru el, ci pentru clienții lui. Ținta mea nu era el, ci clienții lui.„ Fă-l și gata! Dar sper că veți avea succes”, mi-a spus el. Și am avut succes. Clientul final este cel care contează în afaceri. Nu-mi pasă ce cred mărcile – oamenii de acolo provin din diferite industrii. Nu-mi place marketingul, îmi plac emoțiile. Marketingul și emoțiile nu funcționează împreună. Trebuie să spui povești incredibile. De exemplu, o vizită în atelierul meu durează 2 ore pentru că nu prezint doar cazurile, vorbesc și despre lucruri din culise. Este nevoie de timp pentru a face o poveste pasională, pentru a păstra toate nuanțele.

– Acum este prima ta experiență în România?
Da. Este prima dată când sunt aici. Lucrez deja cu Ion Schiau de la Albini Prassa, de 3 sau 4 ani. Am mai venit în România acum 30 de ani, ca fotbalist. Dar totul s-a schimbat. I-am spus soției mele: „Imaginează-ți că acum 30 de ani era un dictator aici, totul era închis”…

– Am avut un fel de sticlă… Și acum suntem fără sticlă, ca și carcasele tale…
Da, într-adevăr! Este exact așa!

– De ce ai renunțat la cariera de fotbalist?
Pentru că cred că fotbalul nu a fost pentru mine.

– Ai fost mediocru în fotbal?
Pe de o parte. Pe de altă parte, cred că îmi este imposibil să joc fotbal tot timpul. Când concurezi, trebuie să vorbești fotbal, să mănânci fotbal, să citești fotbal… Totul este despre fotbal. Ieri am întâlnit aici un fotbalist. Ei au doar fotbalul. Și pentru mine este imposibil să funcționez astfel. Pentru mine viața este mult mai complicată. Îmi place să vizitez muzee, să merg la muzee… Le-am spus și copiilor mei: „Fiți curioși! Încercați să descoperiți lucruri” Dar în fotbal, dacă vrei să joci mai bine, trebuie să faci doar fotbal.

– Mai joci fotbal pentru distracție?
Nici măcar. Sunt prea bătrân pentru asta. Și știi ce? Cred că nu a fost o pasiune.

– Dar de ce ai ales-o?
Pentru că a fost un vis. Un vis pentru succes atât pentru mine, cât și pentru părinții mei. Le-a plăcut fotbalul. Și, în copilărie faci totul pentru părinții tăi. Și asta nu este chiar corect.

– Singurul accesoriu pe care îl porți este o brățară.
Făcută de nepoata mea. Cu numele soției mele și al meu.

– Un cadou minunat pentru copilul tău interior! Mă așteptam să ai un ceas scump.
Da! Într-adevăr. Vezi, port doar asta. Fara alte accesorii. Poate datorită vârstei mele. Nu am nevoie de nimic azi pentru a dovedi ceva. Nu am nevoie de un tatuaj pentru a dovedi că sunt puternic. Nu am nevoie de ceasuri pentru a spune că am bani sau succes. De obicei port verigheta și nimic altceva. Asta vine odată cu vârsta și experiența de viață. Copiii mei, de exemplu, ca majoritatea generației lor, trebuie să se arate, să spună oamenilor cât de puternici sunt. Eu nu.

– Vârsta ta este perfectă pentru a te bucura de viață. Ești relaxat, ai succes, bani, dragoste… Ce-ți mai dorești?
Cred că am totul și scopul meu este să păstrez lucrurile așa cum sunt.

– Ești cel mai fericit bărbat?
Cred că sunt foarte norocos să fac ceea ce îmi place, să pot să fac alegerile în felul în care aleg acum. Astăzi sunt bărbatul care mi-am dorit să fiu când eram doar un băiețel. Copilul meu interior este fericit și mândru. Fac o mulțime de greșeli, dar asta e viața!

VARIANTA ÎN LIMBA ENGLEZĂ

ENGLISH VERSION

XAVIER DIETLIN: „The amount of money people pay for a watch is incredible and nobody knows for sure why they are paying so much”

I met Xavier Dietlin at Albini Prassa showroom here, in Bucharest, and we were introduced by Ion Schiau. He has a very interesting story starting with a football career that ended because he wasn’t passionate enough and reaching that point where Dietlin can say that he has everything in life. A man and his passion for fulfilling the desires of his inner child cand really transform the industry of the watches.   

We can know where we’re going just after we understand where we came from”

– Your family has a great history and maybe that’s why you just felt like doing something greater than your ancestors. Is it true that the stairs in the Eiffel Tower are made by your family?
That’s… almost true. It’s not The Eiffel Tower, but Musée d’Orsay – La Gare d’Orsay. But they were built in the same period, in the 1900… So it was my grand-grandfather who worked for Paris because they had to find artisans very far from Paris in that time. And the French went into the Jura Mountains – where we were – to find all the artisans to make the things possible. And for Gare d’Orsay they put many artisans together to make an incredible thing. The timing was really short… The stairs stayed in the garage for maybe 80 years. Nobody cared about them and suddenly I discovered them and I asked my father „what are those?”… I had the old picture from Gare D’Orsay and I could see them! After this I put the stairs outside the workshop just to remember where we came from. Becauseit’s really important to know this and the story is amazing. We can know where we’re going just after we understand where we came from.

– What is your favorite first memory regarding this family tradition?
From when I was 10 I just remember my father working night and day because the company was really small and I was fascinated just by seeing my name on the tag on the building – „Dietlin”. I was just fascinated by that. For me it was incredible that my father had his own company.

 – But back then, that was the name of a company. Now it’s the name of an artist and of course it remained the name of a company, too. Do you think that you are that very first one in your family with this artistic approach?
Yeah.Maybe the artistic approachis stronger today, but there’s a history behind and there are many years to come. Maybe what I changed is that I did the things especially for me. I don’t care about my customers. And most of the time I need to surprised myself. I took the freedom to do what I love.

„The most important thing is to do what you love

– Is this the nicest form of egoism?
Yes… you see, maybe this is the difference between me and my father – my father founded the company and back then it was important just to fulfill the basic needs like the food. What has changed is that today I need to be passionate about it. And I need to be free by doing exactly what I want. Even if it is never „exactly” because I still have to listen to my clients. I often say to my kids that the most important thing is to do what you love.

– You loved this part of the business. When you were old enough to decide for your future, you chose to go ahead and invest in this activity. You could do something else…
But I didn’t…

– You felt like it was your responsibility to invest in this field?
No. I think I never have chosen my way exactly because my father had his own company and it was my responsibility to come back to the family business and bring it to another level. So it was not really a choice. When you are in the family, you have to be there when needed. And this I try to do differently for my kids: I told them that they can do what I’m doing and they can choose my company but only if they are passionate about it. It is not an obligation.

„I took a lot of risks”

– And do you feel that they will choose your company?
Yes, they will. They chose the company, but freely. For me it was different, I didn’t feel that I could choose freely. I had a big pressure to take the company and I wasn’t really free, but I changed a lot of things.

– How old were you when you took the company?
26.

– Not even 30… Did you have a strategy? Was helpful the courage of youth?
Yes… I love to take risks and honestly I do not care what people think. I am really determined in this philosophy of life. Each and every one has an opinion and that’s why, for me, the opinion of somebody is not very important. I do what I love and if you love it, too, I am happy and I thank you very much. If you don’t – it’s your choice that has nothing to do with mine. And when you want to surprise people, you have to take risks. And I took a lot of risks! A lot of risks with the brands! Because when I came with the idea to exhibit the product in free access, the brands told me I was totally crazy.

– Why? Because they were afraid that somebody could steal or damage the watches?
I don’t think this was the first concern. I think they were afraid because it is a traditional industry, a very old one. There are old mentalities and the brands don’t want to change anything because they get a hard time in understanding that the World is changing all the time and one has to live in the present. You don’t have to sell your soul to the devil… there are limits, but you have to be flexible. And in this industry people don’t want changes. I just met the right people in the right time – Jean Claude Biver for example. He is one of the big bosses who wanted to do great things. And I am the man for that.

– But in your background, do you have a degree in Art?
No. Nothing.

„Everything is about feeling”

– So you are just very instinctual.
Yes, everything is about feeling. Everything!

– And how comes that you got into this context – working with the most important brands? Was it hardworking… luck… destiny… good networking?
A bit of them all. I don’t think it’s a change because I worked a lot for that. I took a lot of risks… Maybe my chance was that I met Jean Claude Biver. Suddenly.

– How did you met him?
I did an exhibition for various brands. I was doing normal showcases, design… I met him at this exhibition and the feeling was really strong. He gave me a white card: „Do whatever you want! I just want you to surprise people”. He was my angel. I call him an angel because it was like this: suddenly one guy, very powerful gave me freedom to do whatever I feel. Success was the only condition. It didn’t matter how much it cost.

– „No pressure”?!
There was, indeed, a lot of pressure. Because when I opened the Hublot booth I really felt it. People learned how to come closer, step by step. It was a lot of pressure because the one who hired me asked for just one thing: success… Maybe it is not so difficult to achieve success. There is a recipe for success. 

– Is there?
I think there is!

– And you know it!?
Yeah. You know it, too.

– Do I?
The recipe is this: people love surprises and you have to find their inner child. That’s the child you have to surprise! The little inner child of only 10 years old. Al the inner children love to dream, to wonder… That’s the goal: surprise those kids! When you listen to them, you have the recipe!

– I think that if you have to explain it, it’s not art! That’s why I think you’re right. Art is when it makes you feel, without other explanations.  
Exactly. Children cannot explain intellectually. They just feel. When I plan an exhibition for a customer, I like to think at him as a child. That’s why everything becomes tools for dreams.

– You „invented” this free access to the objects. It’s already your trademark. It is so well known and linked to your name that it could risk not to be a surprise anymore. What is there to invent to keep your originality?
I think in my case „more”dependson the times I’m creating. For now I love secret cabinets. The cubes, the glass cubes. You do not know for sure what it is. It could be a sculpture but not just that. You do not know how to open it, you do not know if it has a code… Suddenly it opens, and you have to find out what is the key the mechanism that offers you free access to a certain exhibit. I did this in Geneva – a meteorite 2m high that you know nothing about defining it. In this experience you have smoke, sound, a lot of fancy details.

– How „free” is the access? Maybe someone wants to touch the product. Is it allowed?
You cannot take the piece away. When I say „free”it’s not something about touching. The idea is about „no frontiers”nothing between you and the product.When you are a VIP, you have to feel that everything is open for you. For you, the one invited in the experience. In the luxury brands strategy, it was the opposite: everything was closed. When you enter a showroom, somebody comes and they ask you seriously „May I help you?”The employees of that brand look at your clothes to see if you have money or not, to see if you can afford the product. Everything there protects the project. With me, it is the opposite.  I do not like prisons. And when you put a glass in front of an object, you are making a prison for it. My goal is to break the rules and to bring everything up, aligned to people’s emotions.

– Speaking about emotions – what you are doing is now evolving thanks to the technology. Do you feel the need to involve also human interaction in your installation?
I don’t like technology so much. You would be surprised if you would come into my workshop and my house. My house is from 1929 and everything in it it’s old. My furniture is made of wood. When I listen to music it’s old music… I am old fashioned, really. I hate technology as a main character. But for me technology is a tool. Technology makes dreams possible. If I want to surprise people, I need technology. What I am trying to do is to use technology for reveling humanity. I mean the key for those secret cabinets are very warm – like a touch or a gesture. But the interaction between the exhibit and its viewer has to be done by technology. And the technology remains backstage – you never know what made the dreams possible. Technology doesn’t matter to the viewer. He doesn’t have to know what is behind.

– Is the artificial intelligence the next step?
The AI it’s a bit dangerous… I love working with people. I cherish human relationships and I cannot imagine a world without those. I guess I do not want to work with Artificial Intelligence unless it’s a tool. It’s impossible to reproduce the emotions.

On 44mm you can tell a novel”

– You work only with watches?
Not only. Also with jewelry, alcohol… I am very familiar with the industry of watches and it is much easier for me to work there. A watch is just a small piece, but it can tell a lot! On 40mm you cand write a novel!

– Are you dictating any trends in this industry?
A bit. But I could appear as arrogant because my company is not so big. We are 10-12 people. And I do not want to change this dimension. I want to create showcases; I do not want to manage people. And I don’t love money so much…

– What’s there written on your business card? Are you a businessman or an artist?
On the business card it’s just my name. (N.E.: Laughing!) It is difficult to say what I am because I am a manager, of course, but I don’t want to create gaps in my team. I don’t love the words that explain what I am doing.

– Your wife is… your counselor. (N.E.: Laughing!)
Yes!

– You already told me that you don’t care so much what other people say, but I understand that you trust very much your wife.
I am fascinated by Woman. Now. By Femineity. Because I do not have certainties in that. I try to learn. I am expert in what men want, what they like, I know that. We are stupid people, not so poetical. The woman’s complexity is just new for me. Along with this „new wife” I discovered „new universes”.

– Maybe it’s just the emotion of having a filter, now… Like on social media, you are looking at everything from another point of view.
Maybe.

– Maybe it’s just love. Maybe that’s what being in love means.
Yes! I think so! But is more by being in love with a woman – here. I am just fascinated by Femineity, today. I am 54 and suddenly comes the femineity. I knew what it was, but I’ve never explored it. For me it’s new and I am fascinated!

– So, your wife is the modern kind of muse.
I think so. I think she is a muse. Because everything is about her.

– Do you think that people in this industry are afraid of your ideas?
Yes. They are afraid to change, to take risks. They do not have the recipe for explaining why people buy watches that cost thousands of euros. The amount of money people pay for a watch is incredible and nobody knows for sure why they are paying so much. That is why people are afraid to change anything.

– But also do leaders fear that you could turn a trend and they could lose customers?
 Absolutely. I remember I presented something about my concept to Jean Claude Biver. It was a meeting with 20 people. Jean Claude told me that he doesn’t love the concept. I answered that I wasn’t doing the concept for him, but for his customers. My target wasn’t him, but his customers.  „Just do it! But I hope for you that you will have success”, he told me. And I had success. It’s the final customer that matters in business. I do not care what brands think – people there come from different industries. I don’t like marketing, I like emotions. Marketing and emotions don’t work together. You have to tell incredible stories. For example, a visit in my workshop takes 2 hours because I do not present just the cases, I speak also about things from behind the scenes. It takes time to make a passionate story, to keep all the nuances.  

– Is this your first experience in Romania?
Yes.It’s my first time here. I have already worked with Ion Schiau from Albini Prassa for 3 or 4 years now. I came here 30 years ago as a football player. But everything changed. I said to my wife: „Just imagine that 30 years ago it was a dictator here, everything was closed” …

– We had a kind of glass… And now we are glass-free, like your cases…
Yes, indeed! It’s exactly like that!

– Why did you quit the footballer career?
Because I think football wasn’t for me.

– Were you mediocre in football?
On one hand. On the other hand, I think it’s impossible for me to play football all the time. When you are competing, you have to speak football, eat football, read football… Everything is about football. Yesterday I met a football player here. They only have football. And for me that’s impossible. For me life is much more complicated. I love visiting museums, going to museums… I also said to my kids: „Just be curious! Try to discover things” But in football, if you want to play better, you have to do only football.

– Do you still play football for fun?
Not even. I am too old for that. And you know what? I think it wasn’t a passion.

– But why did you choose it?
Because it was a dream. A dream for success both for me and my parents. They loved football. And, as a kid, you do everything for your parents. And that’s not really right.

– The only accessory you have is a bracelet.
Made by my niece. With the name of my wife and mine.

– A lovely gift for your inner child! I was expecting you to have an expensive watch.
Yes! Indeed. See, I am wearing only this. No other accessories. Maybe is thanks to my age. I don’t need anything today to prove anything. I don’t need a tattoo to prove that I am strong. I don’t need watches to say that I have money or success. I usually wear my weeding ring and nothing else. That comes with age and life experience. My kids, for example, like most of their generation, need to show-off, to tell people how strong they are. I don’t.

– Your age is perfect for enjoying life. You are relaxed, you have success, money, love… What else do you want?
I think I have everything and my goal is to keep things as they are.

– Are you the happiest man alive?
I think I am really lucky to do what I love, to choose the way I choose. Today I’m the man I wanted to be when I was just a little boy. My inner child is happy and proud. I make a lot of mistakes, but that’s life!  

Ultimele Articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.