„Europa a fost aproape de catastrofă”

După 17 ore, cele două părţi au ajuns în cele din urmă la un acord luni dimineaţă, evitând un colaps financiar în Grecia şi o probabilă ieşire din zona euro.

Tusk susţine că şefa guvernului federal german, Angela Merkel, şi premierul grec Alexis Tsipras s-au târguit asupra nivelului fondurilor provenite din privatizări care vor trebui să fie alocate pentru investiţii.

‘În timpul negocierilor, în jurul orei 07:00 dimineaţa, când Merkel şi Tsipras au cerut o pauză, am simţit că riscul ca acestea să eşueze era foarte aproape’, a afirmat Donald Tusk în interviul pentru Kathimerini. ‘La momentul respectiv diferenţa dintre ei era de numai 2,5 miliarde de euro. Atunci le-am spus că dacă negocierile se vor sfârşi fără rezultat aş fi gata să anunţ public că Europa este aproape de catastrofă pentru 2,5 miliarde de euro’, a povestit Tusk.

Europa se îndreaptă spre redeschiderea finanţării pentru Grecia după ce parlamentul de la Atena a probat un nou plan de ajutor în urma unui vot dezordonat, care a lăsat guvernul fără majoritate.

Banca Centrală Europeană a crescut finanţarea de urgenţă pentru instituţiile de creditare greceşti, deşi măsurile de control ale capitalului vor continua să se aplice pentru a evita un asediu când băncile se vor redeschide luni.

Planurile privind un nou program de asistenţă financiară sunt supuse vineri votului Bundestagului, în contextul în care opoziţia este tot mai puternică la Berlin faţă de o astfel de decizie.

‘Cel mai important lucru în negocieri a fost să ajutăm Grecia. Totuşi, a trebuit să discutăm consecinţele pe termen mediu şi lung ale unui Grexit, o procedură haotică şi imprevizibilă cu impact politic şi geopolitic’, a mai spus Tusk.

‘A fost o soluţie necesară să evităm riscul de haos imediat şi de incapacitate de plată, dar este numai primul pas’, a conchis preşedintele Consiliului European.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed