5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 22.06.2011

ZF: Şefii CNVM au aceleaşi salarii ca supraveghetorii de pe Wall Street, între 90.000-133.000 dolari. Conducătorii CNVM au ajuns să câştige cât şefii vestitei Securities and Exchange Commission (SEC), arbitrul celor mai mari burse din lume, deşi pe piaţa românească au loc tranzacţii de 8.000 de ori mai mici decât pe cea din SUA. Situaţia este similară şi la celelalte instituţii financiare de supraveghere precum BNR, Comisia de Supraveghere a Asi­gurărilor şi Comisia de Supravghere a Pensiilor Private ai căror şefi încasează venituri mult peste posibili­tăţile situaţiei economice din România. Conducătorii CSA şi ai BNR îşi ţin la secret veniturile de ani de zile.

România liberă: Cât e factura pentru blocajul autostrăzii Transilvania. Oprirea lucrărilor la autostradă începând din toamna anului trecut a costat bugetul de stat până în prezent aproape 50 de milioane de euro. Până să termine de negociat cu firma americană Bechtel preţul corect pentru continuarea lucrărilor – discuţiile durând de nouă luni, statul român va trebui să plătească firmei americane o factură substanţială exact pentru această perioadă, în care americanii au stat degeaba.

Adevărul: Cum să ieşim din criza alimentară. Majorarea valorii tichetelor de masă de la 9 la 12 lei şi reducerea TVA până la 5% pentru alimente i-ar ajuta pe români să reziste presiunii scumpirilor, cred reprezentanţii patronatelor. Suntem în plină criză alimentară, provocată de creşterea preţurilor pe plan mondial, şi mai avem doar doi ani pentru a evita „adevărata criză“, avertizează producătorii.

Gândul: Cum a ajuns John Paulson, care a câştigat miliarde de dolari pariind pe criză, să piardă bani pariind pe revenirea economiei. John Paulson, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, care şi-a câştigat averea în mare parte pariind în 2007 şi 2008 că lumea va intra în criză şi că sectorul bancar se va prăbuşi a ajuns în situaţia inedită de a pierde bani pentru că acum a pariat pe revenirea economiei. Paulson, 56 de ani, administrator de fonduri de investiţii poziţionat pe 39 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată de Forbes la circa 19 miliarde de dolari, a câştigat bani pariind pe criză şi acum pierde pariind pe revenire.

EVZ: FMI pune presiune pe UE pentru a grăbi salvarea Greciei. Răspunsul ezitant al liderilor europeni la criza datoriei statului elen ar putea declanşa o nouă recesiune mondială în următorii trei ani, avertizează Fondul Monetar Internaţional. După ce miniştrii de finanţe din UE au amânat, pentru luna viitoare, acordarea unei tranşe în valoare de 12 miliarde de euro Greciei, Fondul Monetar Internaţional s-a lansat în critici fără precedent la adresa liderilor europeni.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed