Baconschi: Liberalizarea vizelor de SUA ne va da un sentiment de justiţie şi solidaritate efectivă

„Guvernul român şi România ca atare, ca partener strategic al SUA, va continua să insiste pe ideea că liberalizarea vizelor e normală. Şi ea permite şi relaţii de afaceri mult mai fluente, ne-ar aduce un sentiment de justiţie şi de solidaritate efectivă. Vom menţine deci acest punct central în agenda dialogului nostru politic şi sunt convins că SUA vor şti să-şi recunoască prietenii şi să-şi recompenseze aliaţii inclusiv prin această ridicare a vizelor, prin liberalizarea lor, întrucât comunitatea românească din SUA este deja o realitate istorică, iar (…) sentimentele filoamericane ale românilor s-au demonstrat în timp, nu au suferit fluctuaţii şi se află astăzi într-un moment deosebit de promiţător”, a spus Baconschi.

 

Ministrul a făcut aceste declaraţii cu ocazia participării la un eveniment dedicat campaniei de informare „Viză pentru SUA”.

 

„Ne interesează foarte mult ca prin campania pe care o derulăm şi care a intrat în a doua etapă să scădem pe cât posibil rata de respingere a dosarelor, să-i ajutăm pe concetăţenii noştri să îşi scrie corect dosarul de candidatură pentru viza americană şi, în acelaşi timp, să îi responsabilizăm, deoarece o mare parte a refuzurilor se datoresc revenirii unor solicitanţi care nu şi-au schimbat condiţiile de bază pentru care au fost respinşi şi care perseverează încărcând nota de plată. Cred că atunci când ştii că dosarul tău a fost respins, de pildă pentru că nu ai demonstrat legături suficient de robuste cu România, nu ai demonstrat că eşti ancorat socio-profesional şi material în România, nu are sens pentru o perioadă, până când condiţiile tale nu se schimbă, să revii cu o solicitare de viză, pentru că în acest fel îi penalizezi implicit pe solicitanţii de viză cu şanse mai mari”, a explicat Baconschi.

 

El a precizat că relansarea acestei campanii iniţiate în 2010 are loc în contextul în care a fost atins „un vârf istoric în relaţia bilaterală româno-americană prin vizita preşedintelui la Washington şi semnarea acordului privind amplasarea elementelor de scut antirachetă în baza de la Deveselu”.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed