România, acuzată că a încălcat regulile europene. Riscăm amenzi grele. DOCUMENT

În prezent, sunt în curs 60 de proceduri de infrigement – 2 aflate în fază contencioasă (pe rolul Curții de Justiție a UE) și 58 aflate în fază precontencioasă, se arată într-un document semnat de ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, și de către ministrul delegat pentru Afaceri Externe, George Ciamba. Din punctul de vedere al obiectului, cele 60 de proceduri se împart astfel:

  • 21 de proceduri privesc neîndeplinirea obligației de transpunere în termen a directivelor UE;
  •  39 de proceduri privesc transpunerea sau aplicarea incorectă a dreptului UE.

 

 

Conform articolului 260 din Tratatul privind funcționarea UE (TFUE), sancțiunile ce pot fi aplicate sunt de natură pecuniară: o sumă forfetară și/sau penalități cu titlu cominatoriu. În cazul României, sumele pe care Comisia ar putea să le propună CJUE sunt: sumă forfetară de minimum 1.592.000 euro și/sau penalități ce pot varia între 1.925 și 115.506 euro/zi. În ipoteza în care Comisia propune aplicarea de sancțiuni pecuniare, CJUE este cea care stabilește dacă impune astfel de sancțiuni și în ce cuantum.

 

De la data aderării României la UE și până astăzi, statului român nu i-au fost aplicate de către CJUE sancțiuni pecuniare în cadrul procedurilor de infrigement.

Detalii privind procedurile de infrigement aflate în curs pot fi consultate mai jos:

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed