Credit ipotecar sau Prima Casă? Ce trebuie să alegi

Sunteți în dubii și nu știți cum să vă achiziționați o nouă locuință Credit ipotecar sau Prima Casă? Află chiar acum care sunt diferențele și ce trebuie să alegi.

Condițiile de acordare a creditului ipotecar și a celui din programul Noua Casă sunt, în linii mari, identice, fiind reglementate, în principal, de legislație și de prevederile impuse băncilor comerciale de către Banca Națională.

De menționat este faptul că una dintre condițiile principale, care stabilește și încadrarea în categoriile eligibile pentru acordarea unui credit, este cea legată de gradul de îndatorare.

Cei care vor să facă aceste împrumuturi trebuie să știe că ambele tipuri de credite se pot acorda persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani, care nu vor depăși vârsta de 65 de ani la momentul finalizării creditului. Vechimea în muncă trebuie să fie de minimum șase luni.

Totodată, mai sunt necesare un venit minim pe economie și confirmarea ANAF a lipsei oricăror datorii de tipul taxelor sau impozitelor. Este important de spus că toate aceste criterii de bază variază de la o instituție financiară la alta.

Credit ipotecar sau Prima Casă? Ce trebuie să alegi

Ca să facem o mică comparație, vă prezentăm fiecare program în parte, iar concluziile le puteți trage și singuri.

Programul Prima Casă, sau noua casă este garantată în proporție de 60% de stat și a crescut valoarea creditelor ce pot fi luate pentru cumpărarea unei locuințe, de la un plafon de 70.000 de euro la unul de 140.000 de euro, aducând o condiție nouă și anume aceea ca locuința cumpărată să nu aibă mai mult de cinci ani de la data recepției.

Practic, locuințele cu valoarea de piață mai mare de 70.000 de euro și mai vechi de cinci ani nu sunt parte din programul Noua Casa.

În ceea ce privește avansul, acesta variază de la 5 la 15%, în funcție de valoarea imobilului care urmează a fi achiziționat. Foarte important de știut este că beneficiarii pot efectua rambursarea parțială sau integrală fără a se percepe un comision de rambursare anticipată.

Pe de altă parte creditul ipotecar este cel pentru care instituția creditoare cere o garanție imobiliară: o casă ori un teren.

De cele mai multe ori, valoarea maximă a creditului ipotecar este de circa 75-85% din valoarea imobilului ipotecat. Acest tip de credit este unul pe durată medie și lungă, perioada de rambursare a banilor fiind de la cinci la 30 de ani, cu variații de la o instituție financiară la alta.

Totodată, banca respectivă mai poate impune o serie de condiții înainte de acordarea creditului, care sunt legate de unele asigurări de viață pentru debitor, precum și de anumite limite de vârstă, atât pentru solicitarea creditului, cât și pentru momentul lichidării acestuia

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed