Liderii separatiști din Donețk și Lugansk au ordonat mobilizare militară generală

UPDATE 10:48 Rusia este pregătită să-și ”protejeze cetățenii” ruși din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk dacă viețile lor sunt în pericol, a declarat sâmbătă pe Telegram, președintele Dumei de Stat, Vyacheslav Volodin, citat de agenția rusă de stat Tass.com.

  • „Rusia nu vrea război. Președintele nostru Vladimir Putin a spus acest lucru în mod repetat mai devreme și spune asta zilele acestea”, a spus Volodin. „Dacă apare pericol pentru viața rușilor și a compatrioților care trăiesc în RPD și LPR, țara noastră îi va apăra”.

Republicile populare Donețk și Lugansk au anunțat vineri evacuarea populației lor în Rusia, pe măsură ce situația din Donbass s-a înrăutățit.

Guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, a cerut ajutor federal. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca refugiații care sosesc în regiune să fie plătiți cu 10.000 de ruble fiecare, iar cei mai mari oficiali din Rusia pentru situații de urgență și sanitare sunt pe drum spre regiune.

sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP

UPDATE 10:45 Kremlinul a confirmat că liderul rus Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron vor vorbi la telefon duminică, a informat agenția de presă rusă de stat TASS.

UPDATE 10:25 Președinția Ucrainei anunță că Volodimir Zelensky va participa la Conferința de securitate de la München, în pofida escaladării conflictului din estul țării, situația care „rămâne pe deplin sub control”, susțin autoritățile de la Kiev.

UPDATE 09:29 Un al doilea lider separatist, Leonid Pasechnik, din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) a semnat, de asemenea, un decret prin care cere o mobilizare militară completă, potrivit Reuters, citată de The Guardian. Denis Pushilin, liderul separatist pro-rus din regiunea Donețk, a lansat un apel similar cu doar jumătate de oră mai devreme.

UPDATE 08:58 Liderul separatist al regiunii Donețk din estul Ucrainei, Denis Pushilin, a ordonat mobilizarea militară completă, transmite Associated Press, citată de The Guardian. Acesta îndeamnă rezerviștii să se prezinte la birourile militare de înrolare.

Vineri, autoritățile separatiste din Donețk și Lugansk au anunțat o evacuare în masă a femeilor, copiilor și bătrânilor în Rusia vecină. La scurt timp după începerea efortului de evacuare, mai multe explozii au lovit zonele controlate de rebeli.

Sursa foto: Denis Pushilin.ru

UPDATE 08:46 Este de așteptat ca în cadrul Conferinței de securitate de la München vicepreședintele SUA, Kamala Harris, să avertizeze Rusia că se va confrunta cu costuri financiare uriașe dacă va invada în continuare Ucraina, relatează Associated Press, citată de The Guardian.

Vicepreședinta SUA va susține că Occidentul are „putere prin unitate” și că o invazie ar duce probabil la o amprentă NATO și mai mare la ușile Rusiei, potrivit unui înalt oficial al administrației care a informat reporterii despre eforturile diplomatice făcute de Harris în criza ucraineană.

UPDATE 08:40 Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au anunţat, sâmbătă, că au observat o „creştere spectaculoasă” a încălcărilor acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi şi forţele ucrainene se înfruntă din 2014, relatează AFP, citată de News.ro.

Aceştia „au observat o creştere spectaculoasă” a acţiunilor armate de-a lungul liniei frontului, a transmis OSCE într-un comunicat, adăugând că acum există la fel de multe incidente ca înainte de un acord semnat în iulie 2020 pentru a consolida încetarea focului.

OSCE a raportat joi 222 de încălcări ale încetării focului pe linia de front din regiunea Doneţk, controlată de separatiştii pro-ruşi, inclusiv 135 de „explozii”, faţă de 189 miercuri şi 24 marţi.

În regiunea Lugansk, un alt oraş din estul Ucrainei controlat de separatiştii pro-ruşi, organizaţia a constatat 648 de încălcări, inclusiv 519 „explozii”, faţă de 402 miercuri şi 129 marţi.

UPDATE 07:58 Rusia respinge acuzațiile SUA că se află în spatele atacurilor cibernetice asupra Ucrainei, considerându-le lipsite de temei, potrivit Reuters.

Casa Albă și guvernul Regatului Unit au declarat vineri că Rusia s-a aflat în spatele atacurilor cibernetice din această săptămână, care au închis temporar site-urile a două dintre cele mai mari bănci din Ucraina și ale ministerului său al Apărării.

 

Sursa foto: European Council

UPDATE 07:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelensky urma să călătorească sâmbătă în Germania pentru Conferința de Securitate de la München, deși Joe Biden a avertizat că acest lucru ar putea să nu fie înțelept, transmite The Guardian.

Vineri seară, Zelensky se gândea încă dacă să-și continue planurile de călătorie, potrivit sursei citate. Zelensky urma să se întâlnească cu diverși lideri occidentali pentru a obține sprijin, inclusiv cu vicepreședintele SUA Kamala Harris.

La conferința de presă de vineri seara, Joe Biden a spus că depinde de Zelensky să aleagă dacă va părăsi sau nu țara pentru a călători în Germania. Dar el a adăugat că „în căutarea unei soluții diplomatice, ar putea fi alegerea înțeleaptă” ca el să rămână în Ucraina.

Conferința de securitate de la München a fost fondată în 1963 ca o modalitate prin care liderii occidentali pot discuta despre cele mai presante probleme de securitate internațională. Rusia nu participă la întâlnirea din acest an – este prima dată când absentează din 1999.

UPDATE 07:30 Peste 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac, a declarat vineri un responsabil al Pentagonului, menţionând că faza de destabilizare a ţării dusă de Rusia „a început”, notează AFP, citată de Agerpres.ro.

Statele Unite, care estimează la peste 150.000 numărul soldaţilor ruşi desfăşuraţi la nord, la est şi la sud de Ucraina, au observat cu începere de miercuri mişcări de trupe ruse către frontieră, a declarat sub protecţia anonimatului acest responsabil din cadrul Departamentului american al Apărării.

„Între 40% şi 50% sunt în poziţie de atac. S-au desfăşurat în punctele de adunare tactică în ultimele 48 de ore”, le-a spus el unor jurnalişti. Punctele de adunare tactică sunt zone apropiate de linia frontului unde o unitate militară se poziţionează înainte de a lansa o ofensivă.

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Principalele evenimente de vineri, 18 februarie

  • Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria a respins apelul Dumei de Stat a Federației Ruse pentru a recunoaște așa-numitele republici populare Lugansk și Donețk, a anunțat MAE bulgar, transmite Dnevnik, citată de Rador.
  • Vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas a atenţionat că, în cazul în care criza ucraineană va continua să se amplifice, va exista foarte probabil un aflux de refugiaţi către Uniunea Europeană (UE), informează vineri dpa, citată de Agerpres.
  • Zgomotele de obuze care explodează au răsunat vineri în apropierea unui satului Stanița din provincia Lugansk, unde o grădiniță a fost lovită în ziua precedentă, a declarat un reporter AFP de la fața locului. Peste 20 de locuințe au fost afectate joi de atacurile cu bombardamente asupra localității, inclusiv grădinița, unde nimeni nu a fost rănit grav, a declarat pentru AFP șeful organizației de ajutor Vostok SOS, Konstyantyn Reutskiy.
  • Ministrul ucrainean al Apărării a declarat vineri că numărul trupelor ruse din apropierea graniței Ucrainei a ajuns la 149.000 de soldați, relatează AFP.
  • Președintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ajuns vineri la Moscova pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu durata staționării forţelor militare ruse pe teritoriul Belarusului, după ce exerciţiile militare comune se vor încheia duminică, relatează Reuters.
  • Rusia va efectua sâmbătă exerciții militare ale forțelor nucleare cu lansări de rachete balistice şi de croazieră, sub comanda președintelui Vladimir Putin, informează TASS.
  • Kremlinul a apreciat vineri ca fiind ”foarte îngrijorătoare” noua escaladare a violenţelor între forţele Kievului şi ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, în plină criză ruso-occidentală, relatează AFP.
  • Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri că Washingtonul observă „mai multe” forțe rusești deplasându-se în regiunea de graniță cu Ucraina, în ciuda anunțului Moscovei privind retragerea parțială a trupelor, transmite AFP.
  • Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept o „provocare” refuzul Kievului de a purta un dialog direct cu provinciile separatiste Donețk și Lugansk, relatează vineri agenția TASS.
  • Statele Unite susțin că numărul trupelor rusești la granițele Ucrainei este semnificativ mai mare decât se știa anterior, ajungând până la 190.000 de militari staționați „în și în apropierea Ucrainei”, relatează The Guardian.
  • Liderul separatist al autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pushilin, a anunțat evacuarea locuitorilor din regiune către sud-vestul Rusiei, acuzând o presupusă creștere a bombardamentelor, relatează Reuters, RIA și Interfax.
  • Liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk a anunțat, la rândul său, evacuarea civililor din provincie spre Rusia, după un anunț similar al liderului din Donețk.
  • Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina de presupuse ”încălcări sistematice și pe scară largă” ale drepturilor omului împotriva minorității ruse, transmite BBC. El a făcut acuzațiile fără să aducă dovezi în acest sens, într-o conferință de presă la Kremlin.
  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP.
  • Presa americană: Rusia face liste cu liderii ucraineni ce vor fi ținte pentru asasinate sau arestări în cazul unei invazii
  • ”În Donbas are loc un genocid (împotriva rușilor – n.red.)”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Ea nu a adus nici o dovadă.
  • Președintele american Joe Biden a anunțat vineri noapte că SUA au informații potrivit cărora Rusia va ataca Ucraina în ”următoarele zile”, iar ținta invaziei va fi capitala Kiev.

Sursa foto: eng.mil.ru (Ministry of Defence of the Russian Federation)

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed