Doar 40% din grâul recoltat poate fi folosit pentru panificaţie

Producţia de grâu de anul acesta se anunţă fabuloasă după datele ministerului Agriculturii. Peste 7 milioane de tone de grâu recoltate. Cu toate acestea, chiar dacă producţia este dublă faţă de anul trecut, doar 40 la sută din ea poate fi utilizată pentru panificaţie.

„O suprafaţă foarte mare a fost însămânţată cu grâu din hambar propriu, de asemenea, agricultorii nu şi-au făcut tratametele la culturile de grâu”, a declarat Aurel Popescu, preşedinte Rompan.

Chiar şi aşa, este asigurat necesarul de grâu pentru panificaţie, susţine preşedintele Rompan. Cantitatea nepanificabilă poate fi folosită la export pentru bioetanol şi ca furaj. În ceea, ce priveşte preţul pâinii, acesta va rămâne neschimbat, susţine reprezentantul Rompan.

„În perioada următoare nu sunt motive ca preţul pâinii să crească. Această analiză o vom dezvolta mai bine după noiembrie, când vom începe să cumpărăm grâu de la depozitari, să vedem ce preţuri vor practica aceşti depozitari”, a mai adăugat Aurel Popescu.

Pe de altă parte, preşedintele preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Marcel Cucu susţine că preţul pâinii ar trebui să scadă cu până la 60% în perioada următoare, dacă s-ar ţine cont de preţul grâului. El spune că grâul s-a ieftinit până la 35 de bani pe kilogram. Ministerul Agriculturii susţine însă că nu poate obliga agricultorii să vândă grâul mai scump, nici producătorii de panificaţie să ieftinească pâinea.

„Este o problemă de fiscalitate a agriculturii şi de modul în care această fiscalitate este utilizată pentru eliminarea pe cât posibil a pieţei la negru pentru că acest lucru încurajează preţuri care sunt greu de interpretat şi pe de altă parte e această problemă de organizare a sectorului”, a precizat Dacian Cioloş.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed