„A Clockwork Orange” şi „The Texas Chainsaw Massacre”, primele în topul filmelor controversate

0
Realizat în 1971 de legendarul cineast american Stanley Kubrick, după un roman scris de Anthony Burgess, „A Clockwork Orange” a stârnit numeroase opinii critice, din cauza scenelor de violenţă extremă. Pelicula a fost interzisă în Irlanda până în anul 2000, în Marea Britanie, chiar de către Kubrick, între 1973 şi 1999, în timp ce ţări Spania şi Coreea de Sud îl ţin pe „lista neagră” şi astăzi. Metafora cinematografică a lui Kubrick, al cărei protagonist este actorul britanic Malcolm McDowell, a avut însă trecere la critici şi la o mare parte a publicului, dovadă fiind şi cele patru nominalizări la Oscar.

„The Texas Chainsaw Massacre”, din 1974, ocupă locul doi în acest inedit top al producţiilor controversate care au fost interzise în unele ţări. Filmul, considerat revoluţionar pentru genul horror, a fost regizat de americanul Tobe Hooper, care a semnat şi scenariul. „Este cel mai înfricoşător film pe care l-a văzut!”, sună cea mai frecventă reacţie în rândul spectatorilor care au văzut această ficţiune despre un grup de tineri ajunşi victime ale unei familii de canibali. Succesul incredibil de care s-a bucurat filmul – peste 14 milioane de dolari încasări numai în SUA, cu o investiţie de doar 80.000 – nu i-a înduplecat pe cenzorii din unele ţări să-l oprească de la difuzare. Printre ţările unde nu a rulat „The Texas Chainsaw Massacre” se numără, astfel, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Brazilia, Chile şi Singapore.

Ultimul pe podium, dar nu mai puţin înfricoşător, este filmul „The Exorcist”, capodopera regizorului William Friedkin, distinsă cu două Oscaruri în 1974. Din cauza scenelor de violenţă fizică şi verbală, povestea despre demonii cuibăriţi în trupul unei fetiţe a fost interzisă în Marea Britanie, Malaysia şi Singapore, însă asta nu ştirbeşte cu nimic valoarea sa artistică şi prestaţiile unor actori ca Max von Sydow şi Ellen Burstyn. La fel de apreciată este şi coloana sonoră a peliculei, pe care apare şi o compoziţie a britanicului Mike Oldfield.

În topul cu zece locuri al filmelor interzise, alcătuit şi publicat de cotidianul The Independent, se află, însă, şi filme din afara categoriei horror-thriller. Unul dintre acestea este „Life of Brian” (foto), una dintre cele mai cunoscute pelicule la care au lucrat cei cunoscuţi ca Monty Python. Exponenţi ai umorului englezesc în stare pură, John Cleese, Terry Gilliam şi colegii lor au realizat, în acest film, o satiră religioasă extrem de acidă, al cărei protagonist este un personaj venit pe lune, de Crăciun, în grajdul de lângă cel în care s-a născut Iisus Hristos. „Filmul este atât de amuzant, încât a fost interzis în Norvegia” – acesta a fost unul dintre sloganurile de promovare a peliculei, alte ţări în care s-a spus INTERZIS pentru „Life of Brian” fiind Irlanda, în intervalul 1979-1987, şi Singapore. Filmul a rămas în istorie şi datorită coloanei sonore, în special pentru melodia „Always Look on the Bright Side Of Life”.

Oarecum surprinzător, în clasament nu se află şi pelicula „The Last Temptation of Christ”, realizată în 1988 de Martin Scorsese, după romanul „Hristos răstignit a doua oară”, al lui Nikos Kazantzakis. Cu Willem Dafoe în rolul Iisus Hristos şi Harvey Keitel jucându-l pe Iuda, filmul a fost nominalizat la Oscar şi a cules numeroase aprecieri, dar şi critici virulente, în special din direcţia unor reprezentanţi ai Bisericii, pe motiv că metafora ultimei ispite prin care Mântuitorului i se propune să devină simplu muritor, pentru a scăpa de calvarul crucificării, este o blasfemie.