A intrat în vigoare LEGEA care te obligă să dai tot ce ai în casă

0
A intrat în vigoare LEGEA care te obligă să dai tot ce ai în casă

Militarii îi pot obliga pe tinerii şi pe bărbaţii apţi de muncă ce locuiesc în localităţi în care a fost declarată starea de asediu sau starea de urgenţă să presteze diverse activităţi în interes public. Cel puţin aşa rezultă dintr-un act normativ ce a intrat în vigoare cu câteva zile în urmă, scrie adevarul.ro.

 

Concret, este vorba de Legea 164/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, care schimbă unele aspecte ce ţin de acţiunile întreprinse de autorităţile statului, companii sau persoane fizice în astfel de situaţii de criză.

 

„Instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale pot concentra rezervişti pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public”, scrie în legea recent intrată în vigoare.

 

În plus, atunci când se declară stare de asediu sau de urgenţă, autorităţile vor avea posibilitatea ca, pe lângă alte măsuri, să poată rechiziţiona şi diverse bunuri.

 

Aşadar, în astfel de situaţiile reprezentaţii Armatei au de acum dreptul să ia din gospodăriile oamenilor diverse lucruri fiind obligaţi ca ulterior să le restituie.

 

Dacă acest lucru nu mai este posibil, Armata va fi obligată să le plătească proprietarilor contravaloarea acestora.