AcasăMoney&PeopleA murit Ștefan Petreuș, ultimul din celebri Frați Petreuș ai folclorului românesc

A murit Ștefan Petreuș, ultimul din celebri Frați Petreuș ai folclorului românesc

A murit Ștefan Petreuș, ultimul din celebri Frați Petruși ai folclorului românesc. Ion Petruș, cel alături de care Ștefan a format unul dintre cele mai cunoscute duete din muzica folclorică romînească, s-a stins din viață în urmă cu 20 de ani.
În ultimul deceniu, Ștefan Petruș, care a trecut în neființă la 82 de ani, a cântat cu fiul fiul său, Andrei Petreuș. În anii ’80, numele moroşenilor cu cetera şi zongora ce au cucerit întreaga lume a fost dat și pachetelor cu pui din comerțul comunist pentru care stăteau românii la cozi infernale. Trista veste a venit chiar în ziua când avea loc la Baia Mare, locul de a plecat istoria muzicală a Fraților Petreuș, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Ion Petreuș (25-26 iunie). “Muzica și cântecele lor au dus mai departe renumele folclorului maramureșean și au îmbogățit tezaurul folclorului românesc.

O mai țineți minte pe Andrada Precup, solista nevăzătoare de la X-Factor? Ce a făcut cu cei 50.000 de euro câștigați


A murit Ștefan Petreuș, ultimul din celebri Frați Petruși
Frații Petreuș vor rămâne mereu în sufletul fiecărui iubitor de folclor și prezenți printre noi prin moștenirea culturală pe care ne-au lăsat-o în dar și pentru asta le suntem profund recunoscători. Dumnezeu să-i aibă în paza sa!” a spus e pe scena festivalului Doru Lazăr, vicepreședintele CJ Maramureș.
Cu originea în satul Glod, Maramureş, fraţii Ştefan şi Ioan au conoscut consacrarea odată cu primele apariţii la Televiziunea română, în 1968, dar şi cu primul vinyl editat în 1970. Despre Petruşi, atât în vechea cât şi în noua componenţă au cântat ”la rece” în faţa  milioane de oameni. Printre sute de diplome şi premii, Ministerul Culturii din Franţa i-a recompensat în 1984 cu distincţia ”Cavaleri ai Ordinului de Artă şi Litere” (1984), ”Institutul american de Biografii” le-a acordat premiul ”Omul anului” (2000) şi ”Medalia de Aur” (2010).

Lupu Rednic a făcut praf SUV-ul său de 70.000 de euro. Bolidul s-a oprit într-un stâlp de iluminat din Herăstrău

Ultimele Articole