A.R.A.I.: Vânzarea de locuinţe vechi va fi stopată în 2010 şi de obligativitatea certificatului energetic

0
Potrivit ARAI, impunerea acestei măsuri va avea un efect negativ asupra pieţei rezidenţiale, care deja traversează o perioadă gri în ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor finalizate.

“Într-o perioadă de criză economică, cu repercusiuni grave în domeniul imobiliar, vor fi atinse în mod direct interesele vânzătorilor cât şi ale cumpărători”, a declarat Cristian Clenciu, preşedinte A.R.A.I, într-un comunicat de presă.

Piaţa imobiliară veche va pierde astfel teren în favoarea segmentului nou, unde locuinţele construite în ultimii doi ani deţin deja certificate de performanţă energetică, se mai arată în comunicat.

De la 1 Ianuarie 2010 va intra în vigoare Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Astfel, la încheierea oricărui contract de vânzare – cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit familiale şi apartamentele din ansamblurile de locuinţe va fi obligatorie prezentarea unui certificat de performanţă energetică a clădirii.

Odată cu intrarea în vigoare a acestei reglementari, tranzacţiile comerciale imobiliare nu se vor mai putea efectua în lipsa unui astfel de certificat de performanţă energetică a respectivului imobilul.

Potrivit A.R.A.I., numărul auditorilor energetici este foarte mic, în unele judeţe ei lipsind cu desăvârşire.