Academia Suedeză a dezvăluit data Nobelului pentru literatură

Tradiţional atribuit în ziua de joi a „săptămânii Nobel”, data decernării Nobelului pentru literatură se anunţă în ultimul moment, spre deosebire de celelalte premii, ale căror date sunt anunţate cu câteva săptămâni înainte. Anunţul va fi făcut de secretarul permanent al Academiei, Peter Englund.

Pentru ediţia din 2009, niciun scriitor nu este considerat de literaţi ca fiind mare favorit, dar în Suedia a fost avansată teza că un poet va fi cel recompensat de Comitetul Nobel. Ultimul poet onorat a fost polonezul Wislawa Szymborska, în 1996.

Potrivit cutumei, Academia Suedeză nu face nicio indicaţie în ceea ce priveşte lista scurtă a nominalizărilor, iar deliberările vor fi cunoscute abia peste 50 de ani.

Anul trecut, scriitorul francez Jean-Marie Gustave Le Clézio a primit prestigioasa distincţie, pentru că este „scriitorul desprinderii, al aventurii poetice şi extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra şi dedesubtul civilizaţiei predominante”, a precizat Comitetul Nobel.

Numele lui Jean-Marie Gustave Le Clézio, în vârstă de 68 de ani, era vehiculat intens înainte de anunţ, mai ales în mediile franceze, ca fiind un potenţial câştigător.

La casele de pariuri, romancierul evreu Amos Oz rămâne marele favorit în cursa pentru Nobelul pentru literatură din 2009, cu o valoare financiară de zece milioane de coroane suedeze (mai mult de 800.000 de euro), potrivit casei de parirui Ladbrokes, scriitorul având o cotă de 4/1. Următorii clasaţi sunt algerianul Assia Djebar, cu o cotă de 5/1 şi autorii americani Joyce Carol Oates, 5/1, şi Philip Roth, a cărui cotă este de 7/1.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed