Aceasta este cea mai nouă autostradă a României. Dar și cea mai scurtă

Fără prea multă publicitate, autoritățile au anunțat miercuri, 29 noiembrie, că deschid circulației publice Autostrada A0 – o a doua centură a Bucureștiului. Ce veste mai bună decât asta pot primi bucureștenii, sufocați de un trafic infernal, dar și ceilalți români care fie vin cu treburi în București, fie tranzitează zona?

Capitala are nevoie ca de aer de infrastructură adaptată traficului rutier, iar vestea că se poate circula pe A0 cu șapte luni mai devreme decât termenul iniţial din contract este chiar și mai bună.

Însă totul e bine până ajungem la detalii. Evident că nu este gata toată Autostrada de Centură a Bucureștiului, ci doar un lot. Și nici măcar acesta nu integral, ci 19 kilometri. Iar de circulat se poate circula pe vreo 10 kilometri. Asta în condițiile în care doar partea de nord a autostrăzii A0 are patru loturi – toate departe de a fi finalizate.

”Miercuri de la ora 15:00 se deschide circulația pe lotul 2 al Autostrăzii de Centură București (A0) Nord între nodul rutier cu DN1 și nodul rutier cu A3 (Autostrada București – Ploiești). Din cei 19 km finalizați se va circula momentan pe aproximativ 10 km, iar anul viitor, după asigurarea legăturii de lotul 3, A0 Nord, circulația va fi posibilă la profil de autostradă între DN1 și DN2 pe 21 de km”, anunță directorul CNAIR, Cristian Pistol.

Construcția efectivă a lotului 2 al A0 Nord a început în luna august 2022 și a fost finalizată cu 7 luni mai devreme față de termenul contractual, precizează Pistol. „Asocierea de firme românești, SC SA&PE Construct SRL – SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL, a avut la dispoziție 831,92 milioane de lei (fără TVA), sumă asigurată prin Programul Transport (PT)”, mai spune șeful CNAIR.

Pentru plăcerea de a se plimba pe o autostradă nou-nouță, dar și pentru a vedea cum arată drumul de mare viteză, o echipă de jurnaliști de la money.ro a mers joi la fața locului. Cei 10 kilometri dați traficului arată evident bine, pentru că, până la urmă, drumul este nou. Utilitatea acestui tronson (vorbim acum strict de cei 10 kilometri) este cam îndoielnică. Acesta face legătura dintre DN1, la Corbeanca, cu autostrada A3 București Ploiești. Greu de crezut că va fi utilizată intens, întrucât din Corbeanca se ajunge mult mai ușor în Ploiești pe DN1, iar invers, din zona nodului A3 cu Centura București (cea veche) exista oricum traseul vechi, refăcut la nivel de drum expres în anii precedenți. Însă, până la urmă, e un plus.

Un plus care vine la pachet cu mai multe minusuri, din păcate. O mare problemă sesizată de oamenii care locuiesc în Corbeanca este faptul că autostrada urmează să fie traversată de un drum de pământ. Este vorba despre o parte a A0 care încă nu este dată traficului, deși este gata. Tronsonul respectiv separă câteva străzi din Corbeanca de restul localității. Nimeni nu s-a gândit la asta când a fost proiectat drumul de mare viteză. Logica spune că ar trebui să existe o pasarelă sau o variantă ocolitoare. Și probabil că într-un viitor nedefinit chiar asta se va face, însă până atunci localnicii vor traversa această autostradă pe un drum de pământ.

Muncitorii lui Umbrărescu au amenajat deja rampa de urcare pe autostradă cu pietriș – și spuneau că pentru traversarea acesteia se va turna tot pietriș. Așadar, pe o autostradă nou-nouță, punem un covor de balastru și o transformăm în traversare.

Locuitorii sunt speriaţi că ar urma să fie expuşi din nou ameninţărilor traficului și bănuiesc că în spatele deciziei se află o iniţiativă cu substrat politic.

Ar fi vorba de o iniţiativă a ONG-ului ”Activ Corbeanca”, apropiat de USR, dar îmbrățișată de actualul viceprimar PNL (cu atribuțiile primarului care se află în arest). Oamenii acuză că demersul este pur electoral şi nu are nicio bază reală pentru că în momentul de faţă există suficiente căi de ieşire din localitate. Una dintre ele este pe străzile Cantonului şi Sportului, cu două puncte de ieşire în DN1, unul în Baloteşti, iar celălalt în zona Aeroportului Otopeni. Desigur ca soluția este una ciudată, întrucât drumul respectiv nu are PUG și, cel mai probail, nu există autorizație de construcție – sau cel puțin nimeni din zonă nu a văzut-o.

Probleme cu descărcarea traficului sunt și în cealaltă parte a lotului aproape finalizat miercuri – și acesta ar fi un alt minus.

Cea mai mare parte a tronsonului din A0 Nord care nu va fi folosită – aproape 7 kilometri – este de la nordul rutier cu A3 și până spre DN2 la Afumați. Nodul rutier cu DN2 este inclus în contractul adiacent semnat abia în acest an cu o companie din China.

S-a discutat mult despre o posibilă descărcare provizorie pe care s-o amenajeze autoritățile de la drumuri, dar nu s-a mai întâmplat. Nici acolo unde A0 supratraversează DJ100 Ștefănești – Afumați, nici spre DN2.

Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu spunea recent că o descărcare provizorie spre DN2 va fi amenajată anul viitor. Vom vedea, însă fiind un an electoral este greu de crezut că autoritățile se vor pune pe treabă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed