Aderarea României la Schengen, discutată de Mircea Duşa cu comisarul european Cecilia Malmstrom

Potrivit unui comunicat de presă al MAI, Cecilia Malmstrom a amintit susţinerea permanentă a Comisiei Europene în ceea ce priveşte procesul de aderare la spaţiul Schengen, subliniind, încă o dată, îndeplinirea de către România a tuturor condiţionalităţilor necesare.

 

Cele două părţi şi-au exprimat speranţa că dificultăţile politice vor fi depăşite pentru a facilita finalizarea cât mai rapidă a acestui obiectiv.

 

Sursa citată precizează că cei doi oficiali au abordat şi problematica pachetului Guvernanţa Schengen, reiterând importanţa acestui dosar pentru securitatea spaţiului Schengen.

 

Ministrul Duşa a subliniat faptul că România a fost un susţinător activ al pachetului Guvernanţa Schengen, având în vedere că provocările cu care se confruntă spaţiul Schengen necesită măsuri suplimentare, de întărire a regulilor existente în prezent, dar şi o creştere a solidarităţii şi cooperării între statele membre.

 

În cadrul întrevederii s-a subliniat necesitatea identificării unei soluţii de compromis pentru adoptarea formală a pachetului Guvernanţa Schengen şi s-a concluzionat că deblocarea acestui dosar ar trebui să fie principalul obiectiv al factorilor de decizie de la nivelul Uniunii Europene.

 

De asemenea, în marja Forumului Salzburg, ministrul Administraţiei şi Internelor s-a întâlnit cu Myria Vassiliadou, coordonatorul european anti-trafic. Oficialul român a prezentat progresele României în ceea ce priveşte transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor noii directive privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

 

Oficialul român a făcut referire la elaborarea Strategiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2012-2016 şi a planului de acţiune subsecvent, în concordanţă cu prevederile şi priorităţile UE privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane.

 

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii referitoare la noua Strategie UE anti-trafic, lansată în iunie 2012, şi a ambiţiilor creării unei politici unitare a Uniunii în acest domeniu.

 

Totodată, ministrul Duşa i-a adresat coordonatorului european anti-trafic Myria Vassiliadou invitaţia de a efectua o vizită în România.

 

În finalul discuţiilor, Myria Vassiliadou a subliniat eforturile depuse de autorităţile române în acest domeniu şi a menţionat că va da curs invitaţiei, se mai arată în comunicatul de presă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed