Adevarata sanctiune impotriva rusilor

Adevărata lovitură, care ar putea târî țara într-o recesiune profundă este scăderea prețului petrolului pe piețele internaționale. La finele săptămânii trecute, prețul barilului de petrol a scăzut sub pragul de 90 de dolari, pentru prima dată după decembrie 2010.

 

Contractele futures pentru livrările din luna noiembrie au fost încheiate, pe bursa din Londra, la un preț de 88,3 dolari pe baril. În SUA, contractele pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) se încheiau la un preț de 83,80 dolari pe baril, cea pmai redusă cotație din iunie 2012.

 

În total, de la începutul anului și până în prezent, prețul țițeiului WTI a scăzut cu 11%, iar petrolul Brent s-a ieftinit cu 20% față de maximul înregistrat pe parcursul anului 2014. Iar indicele S&P GSCI Crude Oil Total Return a scăzut cu 15,85%, în ultimele trei luni.

 

Dacă ne raportăm la faptul că bugetul din acest an al Federației Ruse este bazat pe un preț al petrolului rusesc de 100 dolari pe baril și faptul că acesta se tranzacționează la un preț cu 4 dolari mai mic decât țițeiul Brent, ieftinirea Brent-ului la 88 de dolari pe baril reprezintă o lovitură gravă dată construcției bugetare a Rusiei.

 

În condițiile în care economia Rusiei a devenit tot mai dependentă în ultimii ani de industria petrolieră, care a ajuns să asigure aproximativ jumătate din veniturile bugetului Federației Ruse, ieftinirea masivă a petrolului pe piețele internaționale este de natură să ducă țara în situația în care cheltuielile să nu mai poată fi acoperite.

 

Conform OilPrice, fiecare ieftinire a barilului de petrol cu un dolar se traduce în pierderi de 2,1 miliarde de dolari pentru bugetul Federației Ruse. Astfel, scăderea prețului petrolului din ultima perioadă ar evapora din bugetul de stat al Rusiei o sumă cuprinsă între 30 și 40 miliarde de dolari, se arată într-o analiză a EnergyReport.ro.

 

Recent, ministrul de Finanțe al Rusiei, Anton Siluanov, a declarat: „Riscul politic recent ne-a luat 2% din prognoza noastră privind PIB-ul, dar scăderea prețurilor petrolului duce la perturbarea balanței noastre de plăți. Datorită unei politici economice destul de precaute, am fost capabili să trecem prin asta, fără a crea deficite mari”.

 

Însă nu se știe până unde va merge reducerea prețului petrolului. Rușii, prin fostul ministru de Finanțe, Alexei Kudrin, au ajuns să acuze chiar un complot al unor state printre care SUA și statele din Orientul Mijlociu.

 

Totuși, există niște cauze obiective care au dus la această situație. În primul rând, China a cumpărat mai puțin petrol, iar Libia, deși se confruntă cu instabilitate politică, extrage mai mult țiței. Chiar dacă ar putea ajunge până la 80 dolari/baril, prețul petrolului nu va stagna la această valoare pentru mult timp, consideră analiștii economici ruși.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed