Alimentele care s-au scumpit cel mai mult

După analiza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS), constatăm că, în perioada 2010-octombrie 2013, au fost 11 alimente care au înregistrat scumpiri mai mari de 20,5%, acesta reprezentând nivelul creșterii salariului nominal mediu net al românilor. Dacă în octombrie 2010, salariul mediu net din România era de 1.340 de lei, acesta a ajuns la 1.615 lei, în luna octombrie a anului trecut, potrivit INS.

 

Vă prezentăm topul celor mai mari scumpiri din categoria alimentelor din ultimii trei ani. Primul loc în clasament este ocupat de castraveți, prețul cărora a crescut cu 82,5% în trei ani. Pe locul al doilea în topul scumpirilor se situează fasolea, cu o creștere de preț de 53,6%, fiind urmată de orz și orzoaică (+38%).

 

Soia s-a scumpit, din 2010 până în 2013, cu 33,9%, în timp ce prețul mierii de albine a avansat cu 29,5%. Totodată, merele se vindeau, anul trecut, la un preț cu 29% mai mare decât în 2010, iar gogoșarii au ajuns să coste cu 27% mai mult. Carnea de porc s-a scumpit cu 26,8%, iar grâul, cu 26,2%. În perioada de referință, prețul ouălor a crescut cu 23,2%, în timp ce laptele de vacă s-a scumpit cu 22,4%. 

 

Cele mai mari ieftiniri din ultimii trei ani 

La polul opus, cele mai mari scăderi de prețuri înregistrate în perioada 2010-octombrie 2013 au fost la varză de toamnă, care s-a ieftinit cu 19,3%, floarea soarelui, cu un preț în scădere cu aproximativ 13%, și la roșii, prețul cărora s-a redus cu 5,2%. Printre ieftiniri mai menționăm ceapa uscată (-4,6%), morcovii (-2,6%) și strugurii de masă (-1,7%).

 

Restul alimentelor analizate de INS, – precum perele, boabele de porumb, ardeiul gras, cartofii, carnea de oaie, vițel și pui, – au avut scumpiri cifrate între 6% și 19,5%, fiind sub creșterea lefurilor concetățenilor noștri.

 

În anul 2013 față de anul 2012, alimentele s-au scumpit cu 2,96%, potrivit celor mai recente date publicate de INS. Asta în condițiile în care inflația totală s-a cifrat la 3,98%, în 2013 raportat la anul anterior. În ultima lună a anului trecut, prețurile alimentelor au crescut destul de mult față de luna noiembrie, cu 0,62%. Cele mai mari scumpiri de la o lună la alta au fost înregistrate la cartofi (+9,86%), alte legume și conserve de legume (+6,17%), ouă (+7,24%) și fructe proaspete (+1,32%).

 

Menționăm că, în ultimii trei ani, cartofii s-au scumpit, în total, cu 17,3%, potrivit datelor INS, analizate de money.ro.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed