Am ajuns în acest punct. Dr. Virgil Musta: ”Sistemul de sănătate e copleșit”

Miercuri, 498 de pacienți critici cu coronavirus erau internați în secțiile de terapie intensivă. În luna iulie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că în România sunt circa 2.000 de paturi la terapie intensivă, dintre care 840 sunt complet utilate.

În prezent, nu avem date publice despre procentul pacienților cu gripă care ajung la terapie intensivă, însă știm că, în sezonul gripal trecut, 22% din bolnavii infectați cu gripă au fost internați în spital, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea Newsweek România. De asemenea, potrivit unei estimări a medicului Virgil Musta, membru în Comisia pentru managementul COVID, mortalitatea la gripă este între 0,6 și 1,2%, ceea ce înseamnă că numărul pacienților cu gripă care ajung la ATI trebuie să fie mai mare de acest procent.

Un calcul minim bazat pe cifrele din ultimii ani privind mortalitatea (73 de decese în sezonul 2019-2020, 199 de decese în sezonul 2018-2019, 129 de decese în sezonul 2017-2018) arată că cel puțin 100 de pacienți cu gripă ajung la terapie intensivă în fiecare an. Pe lângă bolnavii de COVID și cei cu gripă, la terapie intensivă ajung și persoanele care suferă intervenții chirurgicale, dar și pacienții cronici.

„Noi acum pe ATI nu mai avem aproape nici un loc”  Pot secțiile de terapie intensivă să suporte și o epidemie de gripă, pe lângă epidemia de coronavirus?

Medicul Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, consideră că o epidemie de gripă ar fi greu de gestionat în prezent și, de aceea, face apel la populație să se vaccineze, aceasta fiind singura metodă de a lupta contra gripei.

Articolul integral pe bugetul.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed