Inflația va scădea la 2% la sfârșitul primului trimestru din 2012, spun analiștii

La sfârșitul anului viitor inflația ar putea reveni, totuși peste 3%. Analiștii de la BT Asset Management (BTAM), societatea de administrare a investițiilor din Grupul Băncii Transilvania, își mențin la 3,3% estimarea inflației în decembrie 2012 și chiar la sfârșitul acestui an.

Pe de altă parte, „scăderea inflației din ultimele luni și faptul că aceasta a reintrat în coridorul țintă al Băncii Naționale a României, de 2%-4%, întăresc  încrederea în scenariul unei  reduceri a dobânzii de politică monetară la 5,5%, până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru din 2012 și până la 5%, la sfârșitul anului 2012“.

BNR a început ciclul de reducere a dobânzii în noiembrie, prin coborarea la 6%, mai repede decât anticipase piața. „Ne așteptăm să vedem o mișcare similară la urmatoarea ședință, din ianuarie,  când vom vedea rata de politică monetară la 5,75%“ , spune analistul Vlad Nistor, în raportul BTAM.

Mai mult,  în contextul tensiunilor la nivel internațional,  există posibilitatea ca BNR să anunțe noi măsuri monetare menite să mărească nivelul lichidității din sistemul bancar, cum ar fi reducerea rezervei minime obligatorii la lei sau operațiuni repo pe o perioadă mai lungă de o săptămână.

Cauzele scăderii inflației sunt aceleași efecte ale producției agricole bune din vară, dar dintre celelalte argumente ale analiștilor clujeni se mai remarcă: „evoluția slabă a pieței muncii și nivelul modest al consumului intern, care nu vor pune presiuni importante asupra prețurilor în următorul an.

Mai mult, „faptul că România va avea o creștere economică sub potențialul de aproximativ 5% în următorii doi ani reprezintă un factor deflaționist“, se spune în raportul BTAM.

Contraargumentele care ar putea împiedica îndeplinirea estimărilor țin de o inflație mai mare cauzată de creșterea cursului de schimb, ca urmare a tensiunilor din piețele monetare internaționale și de nesiguranța privind ajustarea prețurilor administrate (9,4% din coșul de consum).

„Faptul că salariile au crescut în termeni reali anuali în perioada iulie-octombrie și perspectivele ca această evoluție să continue ar putea începe să pună presiune asupra inflației anul viitor“ mai spune raportul BT AM.

Inflația a crescut în noiembrie cu 0,4% față de luna precedentă, așa cum prevăzuseră analiștii BTAM (+0,4%) și sub prognozele pieței (Bloomberg: +0.5%). Este a doua lună consecutivă când prețul energiei termice (+6,4%) reprezintă cea mai importantă contribuție la inflațtie (+0.07%).

Creșterea lunară a prețurilor alimentelor (contribuție 0,2%) este un factor sezonier, în timp ce creșterea prețurilor serviciilor (c. 0,1%) se datorează în principal creșterii prețurilor la salubrizare, apă și canal (+2,2%), dar și aprecierii cursului mediu de schimb euro-leu cu 0,7%.

Indicele prețurilor de consum a înregistrat o creștere anuală de 3,4%, cât se așteptau analiștii BTAM (+3,4%), dar sub așteptările Bloomberg (+3,5). Mai multe detalii și grafice în raportul atașat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed