Andrei Alexandru a pierdut procesul cu CNSAS la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Alexandru a câştigat, în iunie 2010, procesul pe care îl avea cu CNSAS la Curtea de Apel, însă Consiliul a făcut recurs la ÎCCJ. „În timp ce Curtea de Apel nu a luat în considerare ceea ce susţinea CNSAS, că aş fi dat note informative în perioada în care am făcut armata, ÎCCJ a considerat că existe probe în acest sens, deşi nici măcar CNSAS nu avea dovezi”, a declarat, pentru NewsIn, fostul consilier al lui Nicolae Văcăroiu.

Andrei Alexandru a afirmat că se va adresa CSM pentru a lămuri cum poate fi cineva condamnat pe baza unor „probe care nu există”, urmând să se adreseze şi CEDO. Fostul consilier al lui Nicolae Văcăroiu a mai amintit că, în 2007, iniţial în Colegiu votul a fost de patru la patru, dar apoi, „în mod neprocedural”, s-a făcut un nou tur de vot şi a fost declarat colaborator cu un scor de cinci la trei.

Andrei Alexandru a primit în data de 2 noiembrie 2007 de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea, au declarat pentru NewsIn, la acea dată, surse din instituţie. Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) a respins, în data de 13 decembrie 2007, contestaţia formulată de Andrei Alexandru, păstrând verdictul de poliţie politică.

Alexandru a contestat în instanţă verdictul CNSAS, acuzând Consiliul că a refuzat să rectifice nişte date aflate în dosarul în care a primit verdict de colaborare cu Securitatea. În acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, Andrei Alexandru a susţinut că dosarul său conţine date inexacte şi a apreciat că refuzul CNSAS, de a rectifica respectivele informaţii, este făcut cu rea credinţă, motiv pentru care a cerut şi despăgubiri în valoare de 200.000 de lei.

Astfel, Andrei Alexandru a susţinut că a devenit membru de partid în 1977 şi nu în 1984, aşa cum ar fi reţinut CNSAS în dosarul de colaborare cu Securitatea. „La data de 24 mai 1984 s-a aprobat încetarea legăturii cu informatorul <>, deoarece informatorul a devenit membru de partid”, se arată în acţiunea lui Andrei Alexandru, care a invocat informaţii din dosarul CNSAS. De asemenea, fostul purtător de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu din vremea când acesta era preşedintele Senatului susţine că notele informative, care ar dovedi colaborarea sa cu Securitatea, nu există. „În realitate, aceste trei note informative nu există fizic”, a arătat Andrei Alexandru în acţiunea înaintată instanţei.

Surse din CNSAS declarau, în 2007, când Alexandru a primit verdict de colaborare cu Securitatea, că acesta a fost cercetat de Consiliu la cererea Civic Media în calitatea sa de membru în CA al Radioului public, unde reprezenta PSD.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed