Angajaţii Metrorex ar putea declanşa în 16 noiembrie greva generală

Concilierea dintre Uniunea Sindicatelor Libere Metrou şi Administraţia Metrorex a eşuat, deoarece conducerea companiei nu are mandat de la Guvern pentru a discuta despre majorările salariale.

Conform lui Rădoi, de marţi, sindicaliştii de la metrou vor picheta între orele 11-13 sediul Guvernului, deja o comisie a sindicaliştilor deplasându-se la Primărie pentru a primi aprobare.

„Reprezentanţii Guvernului nu au delegat Consiliul de Admistraţie şi conducerea pentru a negocia cu noi. Domnul director (n.r. director general al Metrorex, Gheorghe Udrişte) s-a prezentat la negocieri fără un mandat. De mâine, între orele 11 şi 13, zilnic vom picheta Guvernul, rând pe rând urmând să picheteze salariaţii de la Metrou. Conform legii, în şapte zile se poate ajunge la grevă generală. În 48 de ore poate fi programată greva de avertisment şi peste alte cinci greva generală”, a declarat liderul de sindicat, Ion Rădoi.

Acesta a mai spus că aşteaptă încheierea procesului verbal alConsiliului de Conciliere dintre salariaţi şi conducere, desfăşurat în prezenta reprezentanţilor Ministerului Muncii, pentru ca apoi să discute în Consiliul General programul protestelor.

Liderul de sindicat a precizat că, în caz de grevă generală, salariaţii de la Metrorex vor lucra conform legii, cu o treime din program, pe toată reţeaua, respectiv nu se va circula înre 5 şi 16, ci doar de la 16 la 23.

„Noi aşteptăm în continuare ca reprezentanţii conducerii Metrorex să fie mandataţi pentru negocieri”, a mai spus Rădoi.

Preşedintele USLM a adăugat că, în cazul în care se va ajunge la grevă generală, aceasta va fi pe termen nelimitat.

La rândul său, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udrişte, a confirmat că s-a prezentat la negocieri fără mandat, însă crede în conciliere. „Cred că există o şansă de conciliere, suntem încă în discuţii. Prin această şansă am putea să ajungem la o înţelegere privind procentul de majorare salarială. Există o propunere a salariaţilor, există şansa negocierii, nu e vorba de a dispune. Trebuie să ţinem cont de acte legislative care sunt sau care vor fi emise”, a spus Udrişte.

Liderul Uniunii Sindicatului Liber Metrou, Ion Rădoi, a spus că, în cazul în care s-ar renunţa la subvenţii pentru Metrorex, aşa cum s-a vehicultat în timpul vizitei reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), preţul unei cartele cu două călătorii va depăşi opt lei. „Toate metrourile din lume primesc subvenţii. Acesta este un serviciu social. De fapt, nu se subvenţionează metroul, ci călătoria cu metroul. Dacă nu vor mai fi subveţii, preţul unei cartele cu două călătorii ar fi mai mare de opt lei”, a declarat Ion Rădoi.

Uniunea Sindicatului Liber Metrou a depus joi (5 noiembrie) la Direcţia de Muncă a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) sesizarea privind declanşarea conflictului de interese.

În 5 noiembrie, aproximativ 300 angajaţi ai Metrorex au declanşat un protest spontan în incinta staţiei de metrou Piaţa Unirii 1, nemulţumiţi că la 1 noiembrie contractul colectiv de muncă a expirat şi nimeni nu i-a chemat la negocieri până în prezent. La mitingul spontan de protest din incinta staţiei de metrou Piaţa Unirii 1 au participat angajaţi ai Metrorex care s-au aflat în afara programului de lucru, activitatea de transport nefiind afectată.

Circa 2.000 de sindicalişti Metrorex au protestat pe 29 octombrie în faţa sediului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, cerând renegocierea contractului colectiv de muncă, după care s-au deplasat spre sediul Ministerului Finanţelor Publice.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed