„Anora”, de Sean Baker, a câştigat trofeul Palme d’Or. VIDEO

Filmul „Anora”, regizat de Sean Baker, a câștigat trofeul Palme d’Or la cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, desfășurat între 14 și 25 mai. Este primul Palme d’Or american de la „Tree of Life”, regizat de Terrence Malick, în 2011.

„Acest film este magnific, plin de umanitate, ne-a încântat și ne-a frânt inimile”, a declarat Greta Gerwig, președinta juriului, în discursul său înainte ca premiul să fie înmânat de George Lucas.

„Știu că voi continua să lupt pentru cinematografie. Trebuie să ne luptăm pentru a face filme care să fie lansate în cinematografe. Lumea trebuie să își amintească faptul că vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care se pot vedea filme”, a afirmat regizorul american în vârstă de 53 de ani. Filmul „Anora” a făcut senzație, prezentând povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară din New York și fiul unui oligarh rus.

„Anora” este renașterea cinematografiei independente din SUA

Acest thriller newyorkez explorează atât lumea interlopă, cât și vilele de lux ale oligarhilor ruși, anunțând o renaștere a cinematografiei independente americane.

Juriul a fost prezidat de regizoarea americană Greta Gerwig, iar ceremonia a fost prezentată de actrița franceză Camille Cottin.

În cadrul ceremoniei de închidere, regizorul George Lucas a primit Palme d’Or onorific. Prietenul său, regizorul Francis Ford Coppola, i-a înmânat premiul. „Îi mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine”, a declarat, profund emoționat, creatorul „Star Wars”.

Palmares

Grand Prix-ul a fost acordat filmului „All We Imagine as Light” al regizoarei indiene Payal Kapadia.

Premiul juriului a fost acordat filmului „Emilia Perez”, regizat de Jacques Audiard.

Premiul de interpretare feminină a fost acordat actrițelor Adriana Paz, Zoe Saldana, Karla Sofia Gascon și Selena Gomez pentru același film.

Premiul pentru regie a fost câștigat de regizorul portughez Miguel Gomes pentru filmul său „Grand Tour”.

Cineastul iranian Mohammad Rasoulof, în vârstă de 51 de ani, a primit Premiul Special al Juriului pentru filmul său „Les graines du figuier sauvage”, după ce a reușit să scape clandestin de regimul mullahilor. Acest premiu simbolizează sprijinul pentru artiștii iranieni victime ale represiunii și este o recunoaștere pentru un regizor care a înfruntat cenzura timp de decenii înainte de a se refugia în exil.

Premiul pentru interpretare masculină i-a revenit americanului Jesse Plemons pentru rolul său din „Kinds of Kindness”, regizat de Yorgos Lanthimos. Acesta nu a fost prezent pe scenă pentru a-și ridica premiul.

Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2024 a fost acordat filmului „The Substance”, regizat de Coralie Fargeat. Filmul marchează revenirea lui Demi Moore într-un film de groază, unde interpretează rolul unei personalități TV de 50 de ani care se ocupă de fitness.

Caméra d’or la Festivalul de la Cannes 2024, acordat celui mai bun film de debut, a revenit filmului „Armand”, regizat de Halfdan Ullmann Tøndel.

„Mongrel”, regizat de Chiang Wei Liang și You Qiao Yin, a primit mențiunea specială Caméra d’or.

Palme d’Or pentru scurtmetraj a fost câștigat de filmul „The Man Who Could Not Remain Silent” al regizorului croat Nebojsa Slijepcevic.

„Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, singurul film românesc în competiție, a primit Premiul Queer Palm.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed