x


  • EUR
    4.8715
    USD
    4.0088
string(14) "moneyamppeople"

Anul Nou 2021 pentru credincioșii ortodocși de rit vechi. La noapte aceștia sărbătoresc trecerea în noul an

Sârbii, ucraineenii, rușii, lipovenii, slavii de la noi din țară, ortodocșii de rit vechi sărbătoresc în acestă noapte Revelionul sau ajunul Sfântului Vasile. În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, conform calendarului iulian, începe Noul An.

Autor: Florian Gheorghe | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.01.2021, 10:50

La două săptămâni de la petrecerea ”oficială” de Revelion urmează aceeași noapte specială de pe peste an pentru cei ale căror biserici nu au acceptat ”îndreptarea” calendarului.

În ultima zi a anului iulian, gospodinele pregătesc masa de sărbătoare şi împart dulciuri, nuci şi mere pentru ca în anul care vine să fie belşug în casă. Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe. Anul Nou pe stil vechi întruneşte tradiţiile laice şi cele creştin-ortodoxe.Pe 13 ianuarie, după ce apune soarele, cete de tineri umblă la colindat cu „Pluguşorul”. În popor, se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.

Alina Pușcău, prima româncă ce a ajuns în Playboy USA, se mărită

”La noi, basarabenii, ne facem cadouri și de Crăciun, și de Revelion. De când m-am mutat în România, sărbătoresc și după tradiția veche și cea nouă. Nu strică încă o sărbătoare în viața noastră. Deja fetița noastră se pregătește iar de Revelion iar brandul nu a dispărut din casa noastră”, ne spune soprana Ianna Novac.

În satele din Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi pocnesc din bice. Aceştia ură din casă în casă cu talăngi şi buhaiuri pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat.

Făcăii încing şi ”Dansul căluţilor”, pentru ca gospodăriile să fie protejate în noul an. Obiceiul de a ura în prag de An Nou datează din cele mai vechi timpuri. Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat şi fac urari pentru fertilitatea pământului şi belşugul gospodăriei.

Potrivit tradiţiei, flăcăii din comună, în porturi populare şi purtând măşti care întruchipează diferite figuri mitologice, cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale.

 

Actorul Bogdan Stanoevici a murit în spital, la doar 62 de ani!