Apare o moneda noua in Romania: „Bancile nu ne vor, dar nu au ce sa faca”

Este vorba de criptomoneda Mcoin. Prin ce se deosebește aceasta de celebra Bitcoin?

 

În primul rând, cantitatea de Bitcoin a fost stabilită la 21 milioane de monede și, în curând, nu vor mai putea fi minate (procesul de apariție a unei monede virtuale – n.r.) noi monede. În plus, algoritmul procesului de minare este mai lent, astfel încât numărul monedelor noi este mai mic decât în cazul Mcoin, explică, pentru Money.ro, Emanuel Julcuț, manager rețea ByXpress, platforma prin care doritorii pot intra în posesia monedelor virtuale Mcoin.

 

În plus, conform acestuia, în timp ce un Bitcoin se minează o dată la patru luni, cu costuri mari de întreținere, în cazul Mcoin, datorită unui algoritm diferit, X15, pot fi create 80 de monede la fiecare 2,5 minute sau peste 46.000 monede în 24 de ore în următorii 111 ani.

 

cu ajutorul unui algoritm mai nou, X15, care permite crearea unui număr de 80 de monede la fiecare 2,5 minute sau de 46.000 monede în 24 de ore, în următorii 111 ani. „Procesul de minare a început la 1 ianuarie 2015, moneda având un preț de tranzacționare de 0,10 euro, iar în prezent, după circa 80 de zile, se tranzacționează pe platforma de exchange la prețul de 0,56 euro”, precizează Emanuel Julcuț.

 

O altă diferență dintre cele două monede virtuale se referă la comunitatea care le susține. În lume, sunt aproximativ 4,25 milioane de posesori ai Bitcoin care nu se cunosc între ei, moneda extinzându-se pe internet. „Mcoin este susținută de o comunitate, ByXpress, o rețea, o platformă de afiliere care va fi lansată oficial pe 23 mai”, ne-a spus reprezentantul companiei în țara noastră.

 

Mai exact, Mcoin se răspândește printr-un sistem de rețea, prin achiziționarea unei francize, sistem din care fac parte în prezent aproximativ 3.000 de persoane din 28 de țări, compania având sedii în Spania, Gibraltar, Hong Kong, Arad, Turcia și Sofia. Sistemul IT al Mcoin se află în Bulgaria.

 

În România, circa 2.000 de persoane folosesc deja Mcoin, conform estimărilor lui Emanuel Julcuț, care se declară convins că „într-un interval de cinci-șapte ani, 70-80% din tranzacțiile online vor fi făcute în monedă virtuală”.

 

Controverse cu BNR

 

Moneda virtuală, precum Bitcoin, nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal, au declarat reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR), pe 11 martie, într-un comunicat prin care a atras atenția asupra riscurilor utilizării unor scheme de monedă virtuală.

 

Care sunt temerile BNR? Potrivt reprezentanților instituției, utilizarea schemelor de monedă virtuală ca modalitate alternativă de plată prezintă potențiale riscuri pentru sistemul financiar legate de lipsa reglementării și a supravegherii, spălarea banilor, finanțarea terorismului, volatilitatea prețului și lipsa unei securități adecvate.

 

În replică, susținătorii criptomonedelor spun că este normal ca băncile naționale și instituțiile statului să respingă moneda virtuală, din cauză că nu o pot controla. „Criptomoneda reprezintă o problemă pentru ei: e criptată și nu o poate decodifica nicio tehnologie, nu poate apărea o copie a acesteia, nu poate interveni nimeni în piață și nu poate fi controlată de stat”, afirmă directorul ByXpress România.

 

Acesta mai spune că „pentru ei, răspândirea monedei virtuale este o îngrijorare, pentru că oamenii vor să fie liberi”.

 

Moneda care scapă controlului guvernelor

 

„Acum, băncile controlează toate tranzacțiile comerciale și depozitele personale, iar costurile de tranzacționare sunt foarte mari. Băncile tipăresc tot mai mulți bani fără acoperire, pentru că sistemul nu se poate susține. În lumea criptomonezilor totul este limitat, aici nimeni nu ascunde și nu printează bani fără acoperire. Criptomonezile creează libertate financiară, nimeni nu le poate controla, sistemul se autosusține”, spun promotorii monedelor virtuale.
Potrivit lui Emanuel Julcuț, criptomonezile sunt „o nouă formă de bani”, cu costuri de transfer foarte reduse și care pot fi accesate de utilizator din orice țară, fiind păstrate într-un portofel virtual.

 

La fel ca și în cazul monedelor clasice, fizice, valoarea criptomonedelor este dată de încrederea oamenilor.

 

Prin crerea unor monede virtuale, oamenii încearcă să elimine și problema inflației. „Nu există inflație, nu există guvern să facă inflație. Ca un răspuns, băncile nu ne plac, dar nu au ce să facă. Toți utilizatorii sunt anonimi, toate tranzacțiile sunt securizate, criptate și anonime”, spune susținătorul Mcoin.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed