Arme pentru Ucraina de pe Aeroportul clujean

Aeroportul Internațional Cluj Napoca a fost locul unde mai multe avioane de transport ale Royal Air Force au transportat bombe, care ulterior au ajuns în Ucraina, scrie presa britanică citată de Foaia Transilvană.

La începutul lunii iunie, armata ucraineană a dus lipsă de muniție de artilerie din epoca sovietică, ceea ce a lăsat forțele sale într-o poziție extrem de vulnerabilă, deoarece nu au putut egala ritmul zilnic de tragere al Rusiei, de până la 60.0000 de cartușe.

Occidentul s-a confruntat cu o problemă similară pe măsură ce stocurile proprii au început să se epuizeze, așa că a devenit creativ și a cerut ajutor de la o terță parte neașteptată: Pakistanul.

Aeroportul Cluj Napoca folosit de RAF

Pe parcursul a 15 zile, mai exact în perioada 6-21 august a.c., RAF din Marea Britanie a efectuat peste 12 zboruri cu aeronave C-17 Globemaster III spre România, Aeroportul  Internațional Cluj, sau de la baza britanică de la Episkopi din Cipru către Baza Forțelor Aeriene din Pakistan Nur Khan.

Aceste zboruri aproape zilnice i-au determinat pe unii observatori să concluzioneze că Regatul Unit a stabilit o punte aeriană între România și Pakistan, astfel încât muniția de artilerie de 122 mm fabricată de Pakistan Ordnance Factories (POF) să poată fi trimisă în Ucraina.

La 30 august, au apărut dovezi prin intermediul rețelelor de socializare care confirmă faptul că armata ucraineană a primit cu succes muniții pakistaneze de 122 mm.

Pakistanul nu comentează

Ministerul pakistanez al Apărării nu a răspuns la solicitările de comentarii și, având în vedere caracterul sensibil al acestei chestiuni și considerente de securitate, Ministerul britanic al Apărării nu este autorizat să dezvăluie detalii despre anumite transporturi.

Cu toate acestea, vorbind cu Shephard, un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat că „Marea Britanie rămâne fermă în sprijinul nostru pentru Ucraina și lucrăm cu o serie de aliați și parteneri pentru a ne asigura că aceasta are ceea ce are nevoie pentru a se apăra împotriva invaziei brutale a Rusiei”.

Ministerul Apărării organizează în mod obișnuit zboruri militare între aliați și membri NATO, iar acestea se adaptează în funcție de necesități.

Obuze românești în Ucraina

Cooperarea dintre România și Regatul Unit nu este nouă și cele două țări continuă să facă acest lucru pentru a susține securitatea în Europa. Acest lucru a fost văzut și mai mult în contextul unui exercițiu militar 2020 pe care cele două țări l-au organizat alături de SUA, Polonia și Croația pe flancul estic al NATO.

Muniție de artilerie

Muniția de artilerie este una dintre cele mai presante nevoi – dacă nu chiar principala prioritate recentă – pentru Ucraina, chiar dacă accentul războiului inițiat de Rusia s-a mutat acum de la o luptă de uzură în estul țării la o contraofensivă în Kherson și Kharkiv.

Marea Britanie a anunțat la 21 iulie că trimite peste 50.000 de cartușe de artilerie în Ucraina. Rămâne neconfirmat dacă aceste cartușe provin exclusiv din stocurile armatei britanice sau dacă și alte țări contribuie.

Cu toate acestea, după cum s-a afirmat într-un comunicat de presă anterior, această muniție a fost special pentru artileria ucraineană din epoca sovietică.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed