Atenție la firmele care promit ștergerea datoriilor din Biroul de Credit! Ar putea fi țeapă

Începând cu anul 2019, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) înregistrează o creştere a numărului de cereri prin care consumatorii solicită ştergerea înregistrărilor din Biroul de Credit.

Din păcate, susțin reprezentanții CSALB, soluţionarea acestor cereri nu se poate face printr-un proces de negociere cu banca sau cu IFN-ul, aşa cum se întâmplă, de regulă, în cadrul procedurii de conciliere. CSALB trimite cererile primite către instituţia de credit sau către instituţia financiară nebancară, iar aceasta pot doar să verifice corectitudinea înregistrării consumatorului în această bază de date. Din acest motiv, 9 din 10 cereri care au ca obiect ştergerea din Biroul de Credit sunt respinse de bănci şi IFN-uri, fiind clasate. Restul de 10% dintre cereri sunt soluţionate amiabil, după sesizarea CSALB. Adică, decizia de ştergere a înregistrării aparţine comercianţilor şi nu mai implică o negociere în cadrul Centrului.

Citește și: Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar: Valoarea beneficiilor obţinute din negocierile consumatori-bănci/IFN în cei cinci ani de activitate ai CSALB a depăşit 4 milioane euro

Din aceste motive, CSALB recomandă consumatorilor să se adreseze direct băncilor şi IFN-urilor pentru solicitări care vizează Biroul de Credit şi să evite intermediarii care promit sau garantează succesul radierii acestor înregistrări.

Asistăm la un fenomen păgubos

“Asistăm la un fenomen care este deja foarte păgubos pentru mulţi consumatori. Sunt pe piaţă câteva firme care promit radierea înregistrării în Biroul de Credit, iar apoi se îndreaptă în instanţă împotriva consumatorilor pentru recuperarea unor sume care, cel mai probabil, sunt acceptate de aceştia prin contracte care prevăd onorariile acestor intermediari. Pe portalul instanţelor se poate vedea faptul că majoritatea solicitărilor sunt pentru suma de 1.500 de lei, iar în unele cazuri se ajunge şi la executarea silită a consumatorilor care au avut încredere în promisiunea acestor firme. Numai în Bucureşti sunt peste 50 de procese intentate de o singură societate care se ocupă cu acest lucru. În multe cazuri, probabil că oamenii au refuzat să mai plătească sumele prevăzute în contract, după ce încercarea de radiere din Biroul de Credit a eşuat. De aceea, facem un apel către consumatori să se informeze în detaliu despre riscurile la care se supun şi să urmeze calea sigură şi gratuită de rezolvare a acestei probleme: prin adresare directă către bancă sau IFN cu această solicitare. Dacă înregistrarea s-a făcut dintr-o eroare, radierea va fi făcută independent de intervenţia unui intermediar care mai pretinde şi bani pentru acest lucru. Cât despre cererile cu acest obiect transmise CSALB, le reamintim consumatorilor că este limitată capacitatea de negociere în cazuri în care există o legislaţie specială. În aceeaşi categorie intră şi solicitările privind programul Noua Casă sau creditele cesionate către societăţi care se ocupă cu recuperarea creanţelor, acestea nefiind supravegheate şi reglementate de Banca Naţională a României”, spune Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Cum se poate fi apelat Biroul de Credit

Solicitarea de ştergere din Biroul de Credit este un drept al consumatorului de servicii financiare, iar acest drept poate fi exercitat în două feluri: printr-o solicitare directă către bancă sau IFN, ori printr-o solicitare online făcută pe portalul Biroului de Credit.

”Solicitarea făcută către Biroul de Credit tot la bancă sau la IFN ajunge, adică la instituţia care a înregistrat persoana respectivă în Biroul de Credit şi care are toate documentele pe baza cărora poate fi analizată solicitarea consumatorului. În plus, Biroul de Credit nu are dreptul de a modifica înregistrările făcute de bancă sau IFN. Chiar dacă unele firme promit ştergerea din Biroul de Credit, consumatorii nu au nevoie de niciun intermediar pentru acest demers. În plus, intermediarii percep anumite sume de bani şi nu pot garanta un succes la capătul acestui drum. În prezent sunt peste 200 de mii de utilizatori înregistraţi pe portalul Biroului de Credit. Unul dintre motivele frecvent invocate de consumatorii care solicită ştergerea înregistrării în Biroul de Credit este lipsa notificării. Conform legislaţiei în vigoare, până la data de 25 mai 2018 banca sau IFN-ul trebuia să notifice consumatorul cu 15 zile înainte de a-l înregistra în Biroul de Credit, dar obligaţia se păstrează şi astăzi. Cu toate acestea, dacă instituţia financiară sau o instanţă decide că din cauza lipsei notificării trebuie şterse datele persoanei respective, trebuie reţinut că datoria faţă de bancă sau de IFN rămâne. Aceasta nu se şterge şi trebuie achitată”, spune Şerban Epure, director general Biroul de Credit.

Anul acesta, în 80% dintre cererile adresate IFN-urilor, prin intermediul CSALB, consumatorii solicită radierea înregistrărilor în Biroul de Credit. În cazul băncilor, ponderea cererilor care vizează Biroul de Credit este sub 20%. Dacă în 2019 şi 2020 era un echilibru între cererile cu acest obiect adresate băncilor şi IFN-urilor, anul acesta cererile către IFN-uri sunt de peste două ori mai multe decât cele adresate băncilor.

”Creşterea numărului acestor cereri s-a suprapus cu perioada crizei sanitare, iar o parte din înregistrările în Biroul de Credit ar putea avea drept cauză întârzieri la plată (inclusiv la credite de valori mici) în cazul consumatorilor care nu au solicitat amânarea ratelor, nu s-au încadrat în condiţiile cerute de moratoriile legislative şi nici nu au solicitat o conciliere în cadrul CSALB când au întâmpinat dificultăţi în achitarea datoriei”, spun reprezentanţii CSALB.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed