Aurul pentru prinţi şi cerşetori

În această perioadă în Pakistan comerţul cu metale preţioase merge bine. Sarafa Bazaar, piaţa de aur a oraşului Rawalpindi, este împânzită de magazine care îşi atrag vizitatorii cu podoabe din aur şi pietre preţioase. Oamenii se înghesuie să le calce pragul şi se decid cu greu ce bijuterii să aleagă pentru ziua nunţii lor. Întâmpină o singură problemă. Preţul ridicat al aurului nu prea lasă loc de negocieri. Oferta este însă foarte bogată iar bijutierii se laudă cu modele unicat. În spatele vitrinelor strălucitoare este o lume pe care puţini o cunosc. Cea a măturătorilor de pulbere de aur, micile particule care se risipesc în timpul producţiei de bijuterii.

 

Măturătorii de aur au nevoie de trei zile de muncă să strângă suficientă pulbere cât să spere că din ea pot scoate o bucăţică de aur care să valoreze ceva la piaţă. Procedeul este anevoios şi riscant. E nevoie de multă atenţie să separi aurul de mizerie iar în final trebuie să aplici un acid coroziv care îndepărtează metalele nepreţioase. E neplăcut dar măturătorii de aur nu au de ales.

 

Măturătorilor de aur nu le este uşor să vândă micile pepite obţinute din pulberea de aur. Comercianţii verifică cu atenţie dacă în procesul de selecţie nu s-au strecurat şi alte metale. În schimbul unei granule obţinută în 3 zile de muncă, măturătorul de aur obţine 25 de dolari americani. Şi compeţitia este acerbă. În piaţa de aur din Rawalpindi sunt peste 200 de măturători.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed