Autorităţile: Norul de cenuşă vulcanică acoperă toată ţara, dar nu sunt probleme pentru populaţie

„Norul vulcanic acoperă în acest moment tot teritoriul României. În acest moment nu există niciun fel de depăşiri ale concentraţiilor maxim admise ale poluanţilor măsuraţi în 143 staţii automate de monitorizare, asta înseamnă că nu există niciun fel de problemă cu calitatea aerului în momentul de faţă în România”, a anunţat premierul concluziile Comitetului pentru situaţii de urgenţă, reunit duminică în şedinţă.

Şeful Guvernului a arătat că „nu există în momentul actual recomandări speciale pentru populaţie, cel puţin până mâine (n.r.- luni)  la ora 12.00, dar în funcţie de evoluţiile viitoare şi de informaţiile pe care le vom primit de la Comitetul pentru securitatea sănătăţii al UE, de la Centrul pentru Controlul Bolilor al UE şi de la Organiaţia Mondială pentru Sănătate, vom aplica măsurile necesare, dacă se vor impune”.

Boc a ţinut să precizeze că, în prezent, în nicio ţară a Uniunii Europene nu s-au impus măsuri speciale pentru sănătatea populaţiei. „Dacă nici măcar în Islanda, din datele pe care le avem, nu s-a luat niciun fel de măsură pentru protecţia sănătăţii populaţiei, cu atât mai puţin putem să ne gândim că avem nevoie de o măsură specială în România”, a menţionat premierul

Întrebat care sunt măsurile speciale pentru populaţie ce ar putea fi luate, dacă se vor impune, Boc a răspuns: „Nu sunt măsuri care azi să fie avute în vedere, de aceea, dacă se va impune, ceea ce vor face toţi europenii vom face şi noi” . „N-ar trebui să intrăm în panică. Pentru viaţa de zi cu zi a românilor nu e niciun fel de problemă, dacă mâine la 12.00 avem alte date, le vom comunica. Important e că noi suntem pregătiţi, şi avem şi ştim ce trebuie să facem, dar nu există pericol”, a mai spus premierul.

Pe de altă parte, directorul ANM, Ioan Sandu, a declarat că primul nor rezultat din emisia vulcanică din Islanda a traversat deja România, ieşind din ţară duminică, la ora 5.00 dimineaţa, însă că, din cauza faptului că emisia nu s-a oprit, se formează în continuare un nor poluant, care coboară în parte şi spre Europa, arătând că România va fi mai ferită începând de joi.

„Cea mai mare parte din emisie se duce pe direcţia Vest- Est, traversează partea de Nord a continentului şi se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboară spre Europa, în continuare. Această situaţie, din prognozele pe care le avem în acest moment, durează. Posibilitatea să vină în continuare emisie de cenuşă vulcanică spre Europa, deci şi spre România, e mai mult până joi. De joi, se schimbă puţin, apare dorsala Mediterană care blochează circulaţia dinspre nord-vest, şi România şi sudul Europei este mai ferită de noile emisii de cenuşă vulcanică, care continuă să vină”, a explicat Sandu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed