Autorizaţiile de construcţii, în picaj. Scădere de 19% în 2009

 În plus, potrivit aceloraşi date, procentajul de autorizaţii de construcţie în mediul rural se menţine şi în iulie la peste 60%, mediul urban fiind în continuare mai puţin atractiv pentru cei care construiesc clădiri rezidenţiale.

“Era de aşteptat să aibă loc această scădere, ţinând cont de faptul că sectorul imobiliarelor s-a redus foarte mult. În ceea ce priveşte construcţiile din mediul rural, este o chestiune de preţ şi preferinţe”, a declarat pentru Business Standard analistul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, în anii anteriori, foarte multe persoane alegeau să-şi construiască o a doua casă în mediul rural, o casă de vacanţă. Deşi suntem în plină criză financiară, Dochia este de părere că există în continuare persoane care îşi construiesc case de vacanţă în afara oraşelor, deşi numărul lor s-a ajustat faţă de anul trecut.

“Casele de vacanţă s-ar putea să nu fie la fel de afectate cum este sectorul construcţiilor. Există oameni care dispun de surplusuri financiare şi aleg să investească în construcţia unei a doua case, fie pentru că au nevoie, fie pentru că au o perspectivă pe termen lung şi mizează pe ce se va întâmpla atunci când piaţa îşi va reveni”, a mai spus acesta.

Datele publicate de INS mai arată că, de la începutul acestui an, evoluţia numărului de autorizaţii de la o lună la alta a fost una pozitivă în majoritatea cazurilor. În mai, de exemplu, numărul de autorizaţii a crescut cu 9,9% faţă de aprilie 2009, iar în iunie a crescut cu 6,1% faţă de mai. La fel s-a întâmplat şi în lunile februarie, martie şi iulie.

Dochia crede că această evoluţie este motivată mai mult de factori întâmplători, legaţi de proceduri sau sezonalitate, decât de semne bune de revenire. În plus, Dochia mai atrage atenţia asupra faptului că obţinerea unei autorizaţii nu echivalează cu construcţia propriu-zisă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed