Baconschi: Românii se victimizează şi nu îşi cunosc drepturile

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a apreciat că „sinergia MAE-ONG-uri este necesară” în condiţiile defecţiunii de comunicare existente în societatea românească.

„Există un cerc vicios. Ne scade stima de sine pe măsură ce media din alte ţări, tentaţiile populiste, accesele de xenofobie strică imaginea României operând cu generalizări, cu stereotipuri. Cred că este şi o defecţiune în comunicare”, a declarat Baconschi.

Şeful diplomaţiei române s-a referit şi la „mediul ostil” în care s-a dezvoltat societatea civilă după 1989.

„Sigur că am trecut şi noi printr-un parcurs istoric destul de complicat după 1989. Se poate spune că o cultură a drepturilor omului s-a dezvoltat într-un mediu iniţial ostil sau ipocrit. Nici azi nu stăm din punctul meu de vedere prea grozav cu nivelul mediu de cultură civică şi de cultură a drepturilor omului, în sensul că definiţiile sunt vagi, cetăţenii nu prea se pricep la propriile drepturi sau exagerează. Se victimizează, nu văd decât drepturi, îşi uită responsabilităţile”, a mai spus Teodor Baconschi, adăugând că „dacă te uiţi necomplezent la ce se întâmplă în societate îţi dai seama că până la urmă suntem într-o stare de incompetenţă civică destul de avansată”.

Această stare se poate remedia prin educaţie, consideră şeful diplomaţiei române.

„Din păcate, mass-media nu au alocat prea mult spaţiu pedagogiei de acest tip. Trebuie să admitem că, dacă facem lista emisiunilor care se concentrează pe subiecte de societate, comunitate, solidaritate, drepturile omului, bilanţul este destul de jenant”, a precizat Teodor Baconschi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed