Banca Angliei: Datoriile băncilor ameninţă revenirea economiei

„Există riscul ca băncile să contracareze presiunile de finanţare prin înăsprirea şi mai mult a condiţiilor de creditare, se arată într-un raport al Băncii Angliei privind stabilitatea sistemului financiar local.

Această situaţie ar putea frâna revenirea economiei şi accentua riscurile creditelor pentru toate băncile”, menţionează studiul.

Băncile britanice au o nevoie de refinanţare în următorii doi ani mai mare decât a instituţiile de credit din SUA, Germania, Franţa sau Italia, potrivit sursei citate.

Totodată, banca centrală a Marii Britanii apreciază că instituţiile de credit trebuie să reducă şi mai mult bonusurile acordate angajaţilor şi dividendele. În cazul în care raportul dintre bonusuri şi profit scade la nivelurile anterioare crizei, iar dividendele sunt ţinute constante, băncile ar putea strânge capital nou de zece miliarde de lire sterline (12,1 miliarde euro), ceea ce le va permite să suplimenteze cu 50 de miliarde de lire (60,6 miliarde euro) creditarea către afaceri şi gospodării.

Criza datoriilor suverane din zona euro a îngheţat piaţa obligaţiunilor emise de companii în cea mai mare parte a ultimelor două luni. În aceste condiţii, companiile, inclusiv băncile, sunt private de o sursă vitală de finanţare, într-un moment critic.

Sistemul bancar britanic este în special vulnerabil în această situaţie, din cauza dependenţei de împrumuturi pe termen scurt pentru finaţarea investiţiilor pe termen lung. Băncile vor trebui să refinaţeze datorii de 204 miliarde de lire sterline (247 miliarde euro) anul viitor, nivel dublu faţă de cel din acest an sau de media pe termen lung.

Costurile finanţării Greciei şi Portugaliei de pe pieţele financiare au urcat joi la maximul după luna mai, când statele din zona euro au lansat un program de 750 de miliarde de euro pentru sprijinirea regiunii.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed