Băncile au început să umble la dobânzi

În schimb, finanțările noi, în lei, s-au scumpit, în special cele acordate firmelor, se arata intr-un comunicat al BNR.

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituțiile de credit au redus dobânzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 2,94% pe an în iulie 2014 față de 3,04% pe an în iunie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut de la o medie de 2,43% pe an în luna iunie, la 2,27% pe an în iulie.

 

Dobânzi mai mari au acordat băncile, în iulie, pentru depozitele noi în lei constituite de populație pe o perioadă mai mare de doi ani, media acestora fiind de 3,12%, comparativ cu 3,07% cu o lună înainte. De asemenea, se remarcă saltul dobânzilor acordate de bănci firmelor pentru depozitele în lei cuprinse între unu și doi ani, de la o medie de 0,93% pe an în iunie, la 1,55% pe an în iulie.

 

La euro, băncile au redus dobânzile în iulie față de iunie atât la depozitele noi, de la 1,52% pe an la 1,45% pe an, cât și la cele vechi, de la 1,83% pe an la 1,77% pe an. În aceeași perioadă, băncile au scăzut dobânzile și pentru depozitele în euro ale populației, de la 1,92% pe an la 1,87% pe an în cazul depozitelor din sold, dar și pentru cele noi, de la 1,85% pe an la 1,78% pe an.

 

O creștere a fost consemnată la depozitele noi în euro, constituite de populație pe o perioadă de peste doi ani, la o medie de 1,89% pe an în iulie de la 1,75% pe an luna anterioară. Astfel, dobânzile pentru depozitele noi în euro constituite de populație au revenit aproape de nivelul înregistrat în urmă cu un an, de 1,9% pe an, mai reiese din datele BNR.

 

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile au scăzut în iulie, la 8,3% pe an, de la 8,61% pe an în iunie, ajung cu peste două puncte procentuale sub media practicată în urmă cu un an, respectiv 10,42% pe an. În schimb, pentru împrumuturile în lei nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mari, de 7,28% pe an în iulie, față de 7,09% pe an în iunie 2014.

 

Pentru populație, împrumuturile noi în lei s-au ieftinit, per ansamblu, la o medie de dobândă de 8,17% pe an, în scădere cu aproape trei puncte procentuale față de anul trecut, dar cele pentru locuințe, cu dobânda fixă între cinci și zece ani, s-au scumpit cu peste un punct procentual de la o lună la alta, la 6,59% pe an.

 

Pentru împrumuturile în valută în sold, dobânzile au fost, în medie, de 5,02% pe an în iulie, nivel apropiat atât de cel din urmă cu un an (5,08%) cât și de cel din luna anterioară (5,1%). La creditele noi, băncile au redus dobânzile la 4,37% pe an în iulie, de la 4,44% pe an în luna anterioară. Dar, pentru populație, dobânzile anuale efective pentru creditele de consum noi, în euro, au crescut, la o medie de 7% pe an în iulie, de la 6,93% pe an în iunie și de la 6,73% pe an în august 2013.

 

Și pentru creditele noi în euro, cu dobândă fixă între unu și cinci ani, sub un milion de euro, acordate firmelor, băncile au perceput, în iulie, dobânzi mai mari, de 6,28%, în medie, față de 5,6% în iunie.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed