Băncile nu încurajează reorganizarea debitorilor, pentru că procesul insolvenţei este impredictibil

„Există puţină preductibilitate şi nu ne putem permite să mergem pe supoziţii. Legea insolvenţei în teorie este bună, dar la partea practică suferă. Lipseşte pragmatismul în aplicarea legii”, a spus Cotiga, citat de Mediafax.

El a explicat că intrarea în insolvenţă nu scoate banca din joc, iar acţionarii care vor să-şi salveze companiile trebuie să ştie că un plan de reorganizare are nevoie de acordul băncii.

Cotiga a arătat că o serie de consilieri şi avocaţi au îndrumat debitorii să declare insolvenţa ca o soluţie de moment, fără să le ofere ulterior o rezolvare a situaţiei.

Practicienii în insolvenţă au evidenţiat că, în primele două luni ale anului, numărul executărilor silite puse în practică de bănci a crescut exponenţial, arătându-se circumspecţi că gradul de recuperare va fi satisfăcător.

Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), opinează că băncile nu reuşesc să obţină, pe medie, mai mult de 50% din valoarea creditului.

Pe de altă parte, oficialul Unicredit a arătat că incidenţa crescută a cazurilor în lunile ianuarie şi februarie este doar o consecinţă a grevei magistraţilor din toamna anului trecut, astfel că multe termene de avizare în instanţă a începerii executării au fost mutate pentru începutul acestui an.

Cotiga a afirmat că băncile nu raportează numărul de executări silite, iar practica este diferită în ceea ce priveşte calculul obligaţiilor de la momentul începerii executării.

El a exemplificat că în cazul Unicredit dobânzile sunt calculate până la momentul valorificării, chiar dacă acest lucru înseamnă un plus de provizionare.

Reprezentantul băncii a ţinut să precizeze însă că gradul de credite neperformante la nivelul băncii este sub media pe sistemul bancar.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed