Băsescu a promulgat legea de aprobare a OUG 50

0

Curtea Constituţională a respins marţi sesizarea PNL asupra OUG 50, declarând legea constituţională.

Camera Deputaţilor a adoptat pe 23 decembrie OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori cu 134 voturi favorabile, 71 „împotrivă” şi 12 abţineri. Vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Cameră, deputatul PDL Adrian Niţu, a explicat miercuri că OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată, iar refinanţarea creditelor se va renegocia între bănci şi clienţi.

El a mai precizat că a fost modificată prevederea referitoare la obligativitatea băncilor de a refinanţa creditele, fără costuri suplimentare, instituindu-se ca banca să poată refinanţa creditele, în urma unei analize şi a negocierii cu clientul în cauză a posibilităţilor de refinanţare.

Deputatul PDL a mai afirmat că CAR-urile nu intră sub incidenţa OUG 50, fiind instituţii financiare nebancare, dar a menţionat că există „mici prevederi, ca pentru orice instituţie financiară nebancară”.

În ceea ce priveşte actele adiţionale, Niţu a susţinut că toate contractele care au fost semnate rămân în vigoare, însă cele care au fost încheiate conform OUG rămân în vigoare, cu excepţia situaţiei în care sunt atacate fie de client, fie de bancă, caz în care urmează să se renegocieze contractul.

În ultima şedinţă a plenului în care s-a discutat OUG 50, adică luni, au avut loc dezbateri generale pe marginea proiectului, însă votul final a fost amânat din cauza disensiunilor pe marginea raportului. În cursul zilei de miercuri, în paralel cu şedinţa comună pentru dezbaterea bugetului, reprezentanţii puterii din Comisia de buget-finanţe s-au întrunit pentru a rediscuta OUG 50, deşi plenul de luni nu luase o decizie oficială privind retrimiterea la Comisie a raportului.

Astfel, Comisiei de buget-finanţe i-a fost adus la cunoştinţă avertismentul CE pe OUG 50, s-a rediscutat raportul şi s-a luat decizia adoptării amendamentelor cerute de Comisia Europeană. Toate acestea însă în absenţa unui vot formal al Camerei Deputaţilor, de retrimitere la Comisie a raportului iniţial.

După finalizarea şedinţei plenului reunit al Camerei şi Senatului pe legea bugetului, aşadar după ce Comisia de buget-finanţe discutase deja OUG 50, s-a întrunit şi plenul Camerei Deputaţilor. Dar, pentru a putea consfinţi raportul deja convenit, la nivel formal a trebuit să fie cerută retrimiterea la Comisie a raportului iniţial, pentru doar 15 minute, ceea ce a şi făcut liderul grupului PDL, Mircea Toader. În final, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri pe articole OUG 50, în absenţa opoziţiei, iar votul final a fost programat pentru joi dimineaţă.