Băsescu susţine că alegerile din 2012 s-ar putea desfăşura după noua Constituţie

„Ce intenţionez eu ca program este ca în perioada imediat următoare să trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constituţiei. Va trebui să-l trimitem întâi la Consiliul Legislativ pentru un aviz şi la Curtea Constituţională. Vă pot spune că el preia decizia luată de români la referendum, de Parlament unicameral, şi, în acelaşi timp, preia multe din hotărârile CCR care au clarificat articole din actuala Constituţie, ca să nu mai fie nevoie de interpretări. De altfel, cel puţin pentru legi – şi Constituţia fiind mama legilor -, chiar Constituţia spune că hotărârile CCR trebuie să amendeze legile cărora li se adresează”, a declarat şeful statului, joi seară, la TVR1.

 

El a precizat că obligaţia sa este aceea de a promova către Parlament rezultatul referendumului.”Am făcut şi eu o socoteală de timp: ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constituţiei să se organizeze odată cu alegerile locale. Localele vor fi în iunie, iar legislativele undeva în noiembrie-decembrie. Alegerile din noiembrie-decembrie 2012 să se desfăşoare după noua Constituţie. Deci, există un proiect de program”, a spus Băsescu.

 

Şeful statului a punctat faptul că, astfel, începând cu 2012, România ar putea avea Parlament unicameral. „Eu nu cred că Parlamentul se va opune referendumului din 2009. Este de neconceput, pentru că se precizează foarte clar în Constituţie că suveranitatea poporului se manifestă în mod direct prin referendum şi indirect prin parlamentari. Nu cred că se va respinge revizuirea Constituţiei”, a spus Băsescu.

 

El a afirmat că proiectul de revizuire a Constituţiei are în vedere şi relaţia dintre preşedinte şi premier. „Spre exemplu, la remaniere… Am scris clar că numirea ministrului se face prin consultarea şi acordul celor doi, ca să nu mai fim în situaţia pe care am creat-o cu ocazia doamnei Norica Nicolai, când am respins-o şi gata”, a explicat şeful statului, precizând că „cei doi” înseamnă preşedinte şi premier.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed