BEI: Ce a fost mai rău pentru România a trecut (VIDEO)

„Criza nu s-a terminat. Câteodată oamenii sunt prea pesimişti, iar alteori prea optimişti. Fiecare dintre declaraţiile care susţineau că criza s-a terminat – mai mult sau mai puţin – au fost în mod clar prea optimiste”, a spus Kollatz-Ahnen, după o conferinţă de presă organizată al Bucureşti.

El a explicat că în general o criză are patru faze, care sunt traversate şi de economia românească, cel din urmă efect manifestându-se la nivelul bugetului public .

„Prima dată într-o criză există problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de România. Apoi urmează efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim. Minimul a fost atins în România, iar acum urmează o revenire uşoară, care este însă însoţită de dificultăţi uriaşe legate de bugetul public. (…) În prezent ne aflăm în faza a patra, care face parte totuşi din criză”, a continuat oficialul BEI.

El anticipează pentru 2010 o uşoară revenire a economiei şi a reiterat că este crucială pentru România implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene.

„Ieşirea din criză va depinde de succesul implementării fondurilor structurale. (…) Dacă o ţară ca România are acces la acestea, atunci există un pachet anticriză natural”, a continuat Kollatz-Ahnen.

Oficialul BEI a concluzionat explicând că România nu va avea o revenire stabilă după această criză, dacă nu vor exista investiţii mari.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică economia României s-a contractat anul trecut cu 7,1%, după ce în ultimul trimestru din 2009 declinul economiei a fost de 6,5% faţă aceeaşi perioadă din 2008. În termeni ajustaţi sezonier, comparativ cu trimestrul anterior, economia s-a contractat în ultimele trei luni din 2009 cu 1,5%.

În termeni nominali, la nivelul anului trecut, PIB a fost, în preţuri curente, de 491,273 miliarde de lei (aproape 116 miliarde de euro), mai mic decât cea mai recentă estimare a Comisiei Naţionale de Prognoză, care indica un nivel de 497,3 miliarde de lei.

Pentru acest an, autorităţile române şi experţii Fondului Monetar Internaţional estimează o creştere economică de 1,3%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed