Bill Gates investeşte 300.000 de dolari în nori

Organizaţia de cercetare Silver Lining cu sediul la San Francisco va dezvolta maşini capabile să transforme apa mării în particule microscopice care pot fi proiectate la 1.000 de metri, albind astfel norii prin creşterea numărului de nuclei. Testul va include zece vapoare şi o porţiune de 10.000 de kilometri pătraţi de ocean. Armand Neukermanns, care conduce studiul, a afirmat că norii artificiali sunt “cea mai benignă formă de inginerie”, întrucât, deşi ar putea afecta căderile de precipitaţii, efectele încetează în momentul opririi maşinilor.

Primele teste ale maşinilor de creat nori au fost programate după ce Naţiunile Unite au eşuat în încheierea unei înţelegeri de reducere a gazelor cu efect de seră. Oamenii de ştiinţă americani şi britanici implicaţi în proiect nu vor să aştepte reglementări internaţionale în privinţa influenţării schimbărilor climatice intenţionate. Ei consideră că rezultatele slabe ale summitului de la Copenhaga din decembrie 2009 vor determina creşteri ale emisiilor poluante şi că lumea are nevoie urgentă de strategii alternative pentru a se proteja împotriva încălzirii globale.

Au fost propuse mai multe metode de răcire a planetei, prin geoinginerie, printre care rachete care sa lanseze milioane de oglinzi în stratosferă şi copaci artificiali care să reducă nivelul de dioxid de carbon din aer. Majoritatea acestor tehnici ar fi prohibitiv de scumpe şi nu ar putea fi aplicate zeci de ani.

Totuşi, potrivit unui studiu efectuat anul trecut, o flotă de 1.900 de vapoare, în valoare de 5 miliarde lire sterline ar putea opri încălzirea globală cutreierând oceanele şi formând nori care să reflecte căldura solară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed