BNR: Datorită fondurilor europene am evitat recesiunea

Recesiunea a fost evitată. Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR, arată că importanța fondurilor PNRR venite de la Uniunea Europeană în 2023 a fost covârșitoare. 3,6% din totalul investițiilor publice de 5,9% din PIB au provenit din fonduri europene. Conform acestuia, România a primit de când este membră UE și până acum 62 de miliarde de euro din fonduri europene.

”Fondurile europene sunt mai mult decât o simplă infuzie financiară pentru România, ele reprezintă o oportunitate istorică, poate unică, de a transforma economia națională prin creșterea competitivității inclusiv accelerând dezvoltarea infrastructurii. Aceste capitaluri oferă României șansa de a depăși decalajele structurale, de a grăbi convergența (sperăm și inovația) și de a ne îmbunătăți poziția pe piața unică europeană”, arată Cristian Popa într-una din postările sale pe o rețea de socializare.

În 2023, ponderea cheltuielilor de investiții finanțate din fonduri externe și PNRR a fost semnificativ mai mare decât cea a investițiilor din surse naționale. Deci, investim mai mult pe banii europenilor decât pe ai noștri. Mai exact, din 5,9% investiții publice în PIB, 3,6% au avut ca sursă de finanțare fondurile europene inclusiv PNRR, iar 2,3% au fost finanțate din fonduri naționale.

Datorită fondurilor europene am reușit să evităm recesiunea într-un an plin de provocări

Pentru anul în curs, conform prognozelor Ministerului Finanțelor, investițiile finanțate prin programe europene ar trebui să se ridice la aproape 16 miliarde euro, aproximativ 5% din PIB. În total, în cei 17 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene, România a beneficiat net de peste 62 de miliarde euro.

”Îndrăznesc să susțin că principalul avantaj al aderării la Uniunea Europeană nu sunt efectiv banii primiți (deloc puțini), ci pachetul european pre și post aderare și anume liberalismul economic, comerțul liber și accesul la o piață unică europeană. Această interconectare ne-a deschis drumul spre prosperitate”, arată reprezentantul BNR.

”Trebuie să conștientizăm că fondurile UE nu sunt o sursă inepuizabilă și că nu toate politicile UE sunt perfecte. Fondurile europene trebuie fructificate cu înțelepciune, căci se vor reduce odată cu convergența către media europeană. În spatele fiecărui euro de fonduri europene ce vin în țara noastră se află un cetățean german (simbolic vorbind desigur) ce plătește prin taxe. Prin urmare, trebuie să privim această oportunitate ca pe o undiță și să învățăm să o folosim cât mai bine, nu ca pe un pește gata prins. Doar așa dezvoltarea ar fi sustenabilă pe termen lung”, spune Cristian Popa.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed