Guvernul cere voie Parlamentului la valul de ordonanţe pe 2010

0

Astfel, cât timp deputaţii şi senatorii vor mai fi în concediu, adică până la jumătatea lunii februarie, Executivul va putea să emită acte normative, dar numai pe domeniile de strictă necesite şi pe care Parlamentul le va decide. La şedinţa de astăzi participă şi premierul Emil Boc.

„Eu nu abordez ca formalitate niciun act pe care îl adoptă Parlamentul. Vorbesc aici de legea care priveşte guvernul. Voi solicita să fie adoptat proiectul de lege în forma în care a fost adoptat în comisii. Departamentul pentru relaţia cu Parlamentul a fost prezent. Am susţinut amendamentele, le-am negociat, le-am discutat şi suntem de acord cu forma ieşită din comisie”, a spus Emil Boc, înainte de începerea şedinţei de la Senat.

E. Boc: Programul Prima Casă va fi continuat şi în 2010

„În acest moment, programul este deschis la toate variantele de locuinţe. Vrem să încurajăm mai mult achiziţia de locuinţe care să pornească de la zero”, a spus premierul Emil Boc.

Potrivit primului-ministru Emil Boc, proiectul de Lege privind abilitatea guvernului de a emite ordonanţe este „iniţiativa exclusivă a guvernului” şi reprezintă o solicitare sub controlul Parlamentului ca, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 1 februarie, guvernul să fie abilitat, în limitele şi în cadrele constituţionale, să emită acte cu putere de lege, respectiv ordonanţe simple.

Actele pe care guvernul le va emite în această perioadă au „dublă-cenzură”: în primul rând, este vorba de cenzura constituţională. „Textul constituţional menţionează că ordonanţele simple nu pot interveni în domeniul legilor organice, aceasta fiind o primă condiţionalitate pe care trebuie s-o respecte guvernul; în al doilea rând, toate aceste odronanţe simple pe care guvernul le va putea adopta şi vor fi trimise spre aprobare în Parlament până la 1 februarie, iar fiecare act aprobat va fi supus pentru aprobare, modificare sau, eventual, respingere.

Domeniile vizate sunt finanţele publice şi economia, justiţia, sănătatea, transporturile, mediul, dar şi prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

„Cele mai multe dintre solicitările nostre vizează punerea în aplicare a unor directive europene”, a încheiat Boc.

Există, însă, şi riscul ca această lege să nu fie votată, ceea ce ar însemna că, într-o perioadă de o lună, pe timpul vacanţei parlamentare, guvernul nu ar putea să emită ordonanţe.