Bursa elvetiana se prabuseste

În jurul orei 10,00 GMT, indicele SMI al bursei elveţiene era la nivelul de 8.858,20 puncte, în scădere cu 6,66% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Căderea bursei elveţiene se explică prin faptul că exportatorii elveţieni vor avea dificultăţi în a-şi vinde produsele peste hotare. După eliminarea cursului minim de schimb, în loc de un curs de 1,20 franci pentru un euro este nevoie de doar 0,85 centime pentru a cumpăra un euro. În consecinţă, exporturile elveţiene au devenit brusc cu 30% mai scumpe.

Potrivit analiştilor de la Capital Economics, decizia BNS este una surprinzătoare. ‘Credem că BNS va fi obligată în curând să intervină pentru a împiedica o apreciere rapidă a monedei în raport cu euro’, susţin analiştii de la Capital Economics.

Decizia BNS a fost resimţită la nivel global, indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a înregistrat o cădere de peste două procente, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane au atins minime record, iar cursul yenului japonez şi al aurului au crescut pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre valori considerate sigure.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed