Bursa londoneză a oprit de la listare titlurile de 60 mil. lire ale companiei lui Frank Timiş

Acţiunea evidenţiază eforturile autorităţilor financiare de a reabilita imaginea Pieţei Investiţiilor Alternative (AIM), potrivit ediţiei online a The Sunday Times.

Decizia neobişnuită a fost luată împotriva lui Frank Timiş, condamnat pentru posesie de heroină în anii ’80, în condiţiile în care ajunsese într-un stadiu avansat cu pregătirile de listare a companiei sale African Petroleum, un grup petrolier ce desfăşoară activităţi cu precădere în Liberia. Listarea urma să fie finalizată până la finalul anului.

Mirabaud Securities, care consiliază listarea la AIM, a primit deja subscrieri de 60 milioane lire sterline din partea investitorilor care voiau să susţină listarea.

Oficialii bursei londoneze i-au spus săptămâna trecută lui Timiş că listarea ar putea fi oprită dacă el va avea o poziţie de conducere în cadrul companiei. Decizia lor a fost luată ca urmare a rolului pe care l-a jucat acesta la Regal Petroleum, o companie petrolieră ale cărei acţiuni s-au prăbuşi în 2005, după ce s-a auzit că imensele sale câmpuri petrolifere nu erau viabile. Timiş era director executiv la acea dată.

După o investigaţie îndelungată, AIM a dat comnpaniei Regal cea mai mare amendă pe care o acordase pânmi+ă atunci, de 600.000 lire, pentru că indusese intenţionat în eroare investitorii. Timiş, a cărui avere personală este estimată la 84 milioane lire în clasamentul The Sunday Times, şi-a dat demisia de la Regal în 2005.

Timiş continuă să prezideze cea mai mare companie minieră listată la AIM, African Minerals. Autorităţile nu au puterea să îl îndepărteze, dar vor cu tot dinadinsul să prevină listarea oricărei alte companii de-a lui Timiş.

Unii investitori au exclus investiţiile în oricare dintre companiile listate la AIM, după ce reglementarea minimală din acest sistem a permis prăbuşirea mai multor companii mari.

Bursa nu a dorit să comenteze, potrivit The Sunday Times.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed