Evoluția salariului mediu vs. prețul carburanților

Motivul pentru care o parte din populație va fi nevoită să renunțe la a merge cu mașina este faptul că salariile românilor nu țin nici pe departe pasul cu scumpirea combustibilului. Money.ro a analizat datele Institutului Național de Statistică (INS) privind salariul mediu net în perioada 2007-2014, în luna aprilie, cu excepția anului în curs, unde am folosit cele mai recente date publicate, cele de pe luna februarie, alături de prețurile din luna aprilie a acelorași ani, centralizate de Comisia Europeană și prezentate de benzinarii autohtoni. Datele din graficul prezentat se bazează pe prețurile benzinei Euro-super 95 și a celui mai ieftin sortiment de motorină.

 

Concluzia este că, deși atât nivelul salariilor, cât și prețurile carburanților au crescut în ultimii șapte ani, avansul a fost cu mult mai pronunțat în cazul benzinei și motorinei. Astfel, în timp ce câștigul salarial mediu net din România a crescut cu 58,3%, în perioada 2007-2014, benzina s-a scumpit cu 81,1%. Cu motorina situația este și mai gravă de atât: scumpirea acesteia a fost aproape dublă comparativ cu creșterea salariului, în condițiile în care prețul acestui carburant a crescut de peste două ori, mai exact cu 105%.

 

Astfel, din punct de vedere al raportului dintre salariul mediu net din România și prețurile carburanților comercializate în stațiile de alimentare, anii care au urmat aderării României la Uniunea Europeană nu ne-au adus nimic bun, dimpotrivă. Ghinionul a fost că, începând cu toamna anului 2008, am avut de înfruntat și efectele crizei economice, care, într-o primă fază, au dus la ieftinirea benzinei și motorinei, în anul 2009, datorită scăderii prețului barilului de petrol pe plan mondial, în contextul încetinirii economiilor statelor dezvoltate. Ulterior, din anul 2009, trendul prețurilor carburanților a fost doar de creștere, culminând cu scumpirile operate la începutul acestei luni. 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed