Carburantii de pe piata risca sa blocheze masinile Euro 6

Maşinile cu motorizare Euro 6 se vor confrunta cu „riscul de oprire al motorului, fără posibilitate de repornire decât în unităţi service autorizate, din cauza echipamentelor de control al emisiilor poluante”, a declarat Bogdan Ovidiu Varga, profesor asociat la Univestitatea Tehnică Cluj Napoca, pentru Economica.net.

 

De la la începutul anului viitor, se vor produce doar autoturisme care să respecte norma de poluare Euro 6. Maşinile noi cu motoare euro 5 vor putea fi vândute până la epuizarea stocurilor, dar nu mai târziu de 31 august 2015, potrivit reglementărilor UE, preluate şi de România. Executivul european nu a stabilit însă nici o condiţionalitate referitoare la introducerea de noi carburanţi, pentru noile motoare.

 

Universitarul clujean citat conduce o echipă de cercetare care lucrează „în singurul laborator de pe teritoriul României certificat  TUV Nord – Germania”, care  poate testa comportamentul a carburanţilor prin teste de anduranţă pe motoare.

 

Recomandările adresate de echipa de la Cluj companiilor petroliere din România „au fost trecute cu vederea”, reacţiile acestora fiind „extrem de timide”. Semnale au venit, totuşi,  din „partea unui singur jucător de pe piaţă dar, încă, fără o acţiune clară”.

 

Comisia Europeană, la rândul său, recunoaşte că a impus reglementările Euro 6 fără să testeze comportamentul carburanţilor de pe piaţă în motorizările care ar trebui să respecte reglementările respective.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed