Care este amenda pentru punerea în circuție al unui autovehicul cu ITP-ul expirat

0
3

Una dintre cele mai des întâlnite amenzi este cea pentru ITP-ul expirat. Unii șoferi uită pur și simplu că inspecția tehnică a mașinii a expirat și se trezesc opriți în trafic și puși într-o situație nu foarte plăcută. Care este însă amenda pentru un ITP expirat?

ITP-ul, adică Inspecția Tehnică Periodică a mașinii este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice. Aceasta se realizează în centre de specialitate, iar cei care încalcă legea, sunt sancționați corespunzător.

Când se face ITP-ul în funcție de mașină 

Registrul Auto Român este autoritatea care se ocupă de întreg procesul Inspecției Tehnice Periodice, iar conform datelor oferite de sursa citată, perioada de valabilitate pentru ITP variază în funcție de destinația de folosire a mașinii dar și de vechimea ei.

Mai exact, unele autovehicule trebuie să facă ITP-ul la un an de zile, pe când altele pot sta și mai mult de atât.

Astfel, pentru vehiculele mai vechi de 12 ani, ITP-ul este valabil doar un an de zile. De cealaltă parte, mașinile care sunt noi au obligația să se prezinte pentru prima oară la o astfel de inspecție după maxim 3 ani de la data achiziționării, iar mai apoi, o dată la doi ani.

În cazul în care un șofer este oprit de polițiști și are ITP-ul expirat, acesta are 15 zile la dispoziție să îl refacă, în caz contrar, va rămâne fără certificatul de înmatriculare.

Care este amenda pentru punerea în circuție al unui autovehicul cu ITP-ul expirat

Totodată, șoferii trebuie să știe că în cazul unui ITP expirat, se suspendă automat înmatricularea unui vehicul și se dă și o amendă care nu este pentru oricine.

Amenda pentru un ITP expirat este de 5.800 de lei, iar pe lângă aceasta, oamenii legii rețin și certificatul de înmatriculare al vehiculului, dar și plăcuțele de înmatriculare.

Actele și plăcuțele se pot recupera după ce proprietarul auto va face ITP-ul și RAR-ul, operațiuni ce costă în jur de 150 lei și se fac în doar 30 de minute.