Chinezii și-au amendat gigantul! Cu o sumă uriașă

0
100

Amenda, care reprezintă circa 4% din veniturile obţinute de Alibaba în 2019 pe piaţa internă, a fost aplicată în contextul unei campanii împotriva conglomeratelor din sectorul tehnologiei şi arată că măsurile antitrust luate de China împotriva platformelor de internet au intrat într-o nouă eră, după ani de zile de supraveghere lejeră.

 

”Capul lui Voiculescu îl vrem!” Ce se află, de fapt, în spatele scandalului de la ”Foișor”

 

 

Imperiul de afaceri Alibaba este supus unui control intens în China după criticile publice ale fondatorului miliardar Jack Ma aduse sistemului de reglementare al ţării, exprimate în octombrie.

O lună mai târziu, autorităţile au blocat o ofertă publică iniţială, în valoare de 37 de miliarde de dolari, a diviziei de servicii financiare online Ant Group a grupului Alibaba, care ar fi fost cea mai mare din lume.

 

TRAGEDIE: A născut mai repede pentru a-şi salva copilul, apoi a murit răpusă de COVID

 

 

Administraţia de stat pentru reglementarea pieţei (SAMR) a anunţat în decembrie că efectuează o investigaţie antitrust împotriva Alibaba.

În timp ce amenda permite ca Alibaba să se apropie de rezolvarea problemelor sale antitrust, Ant trebuie totuşi să fie de acord cu o reformare a activităţilor sale bazată pe reglementări, care îi va reduce semnificativ evaluare şi îi va reduce ritmul activităţilor.

”Această sancţiune va fi privită ca o închidere a cazului antimonopol, cel mai mare din China”, a declarat Hong Hao, şeful firmei de cercetări BOCOM International din Hong Kong.

Potrivit SAMR, Alibaba, care este listată în New York şi Hong Kong, ”a abuzat de poziţia sa dominantă pe pieţa” din 2015, împiedicând comercianţii să folosească alte platforme de comerţ electronic online.

Practica, pe care SAMR a menţionat-o anterior ca fiind ilegală, încalcă legea antimonopol a Chinei, împiedicând libera circulaţie a mărfurilor şi încălcând interesele comerciale ale comercianţilor, a adăugat autoritatea de reglementare.

Pe lângă impunerea amenzii, care se situează printre cele mai mari sancţiuni antitrust la nivel mondial, autoritatea de reglementare a ordonat Alibaba să facă ”rectificări amănunţite” pentru a consolida conformitatea internă şi a proteja drepturile consumatorilor.

Alibaba a anunţat într-un comunicat că acceptă penalizare şi că ”va asigura cu hotărâre conformitatea”.

Compania va organiza luni o teleconferinţă pentru a discuta despre penalizare.