Care este diferența dintre BITCOIN și ETHEREUM? Nouă întrebări fundamentale

Publicația Bloomberg face o comparație a celor mai în vogă criptomonede din lume, Bitcoin și Ethereum, și răspunde la nouă întrebări esențiale legate de acestea.

 

1. Ce este Bitcoin?

Bitcoin a fost prima monedă digitală care a creat cu succes o modalitate de a transfera valoare între doi oameni oriunde în lume. Mulți au încercat anterior – gândiți-vă la DigiCash sau Beenz. Dar creatorul sau creatorii pseudonimi și încă necunoscuți ai Bitcoin, Satoshi Nakamoto, a făcut o descoperire crucială prin crearea unui registru digital, comandat în timp, numit blockchain, pentru a înregistra fiecare tranzacție Bitcoin. Acest lucru a rezolvat „problema cheltuielilor duble”, ceea ce înseamnă că a asigurat că oamenii nu puteau trimite Bitcoin fals sau Bitcoin care fusese deja trimis altcuiva. De asemenea, a însemnat că tranzacțiile Bitcoin au loc independent de implicarea – sau interferența – intermediarilor financiari tipici, cum ar fi guvernele, băncile sau corporațiile. Bitcoin nu a valorat practic nimic atunci când a fost activat pentru prima dată în ianuarie 2009. În aprilie 2021, a ajuns la un preț de aproape 65.000 de dolari, recordul său la acea vreme.

Explozia principalelor criptomonede (sursa Bloomberg)
Explozia principalelor criptomonede (sursa Bloomberg)

2. Ce este Ethereum?

Ethereum a fost inventat de Vitalik Buterin, un adolescent ruso-canadian, care și-a lansat cartea albă pe această temă la sfârșitul anului 2013. Buterin s-a îndrăgostit mai întâi de Bitcoin și de grupul de aderenți pe care i-a atras, dar a devenit în curând nemulțumit de limitele sale. Având 19 ani la acea vreme, Buterin și-a propus să creeze un sistem care să facă mai mult decât să înregistreze cantități statice. Viziunea sa a fost un blockchain care ar putea găzdui ceea ce a devenit cunoscut sub numele de contracte inteligente, acorduri de autoexecutare în care un lanț de acțiuni ar putea decurge din condiții și contingențe definite. Singura limită a tranzacțiilor care pot rula pe Ethereum este imaginația dezvoltatorilor care construiesc aplicații Ethereum.

3. Ce a împrumutat Ethereum de la Bitcoin?

Ideea de a opera printr-o rețea descentralizată de computere care împărtășea o înregistrare acumulatoare de tranzacții – blockchain-ul. Ambele sisteme sunt vizibile public și sunt construite pe software open source, astfel încât dezvoltatorii să poată interveni și să încerce să aducă îmbunătățiri. Ambele rețele se bazează, de asemenea, pe membrii cunoscuți sub numele de mineri care concurează pentru a efectua calculele complexe utilizate pentru a verifica tranzacțiile. Aceștia sunt recompensați cu monedă digitală nou emisă. Acest tip de sistem de verificare se numește dovadă a muncii și a fost criticat din ce în ce mai mult pentru energia pe care o consumă și poluarea pe care o creează energia. În timp ce comparațiile sunt controversate, după o estimare , rețeaua Bitcoin folosește mai multă energie electrică decât Suedia într-un an.

4. Cum s-au dezvoltat?

Puteți cumpăra diverse cu Bitcoin și puteți să-l pentru a trimite și primi plăți. Dar aceste scopuri originale nu sunt factori importanți care au contribuit la creșterea burscă în valoare a Bitcoin. După ce și-a petrecut o mare parte din primii ani de viață ca instrument pentru tranzacții online anonime, inclusiv achiziții de droguri, Bitcoin a câștigat respectabilitate ca formă de „aur digital”. Adică, ca un activ apreciat pentru capacitatea sa de a fi un depozit de valoare precum metalul prețios. Desigur, Bitcoin este volatil și a înregistrat scăderi enorme de preț de-a lungul istoriei sale. Dar îi interesează pe unii investitori ca o acoperire împotriva inflației, deoarece oferta sa este limitată de algoritmul său de fondare, iar pe alții ca un activ util pentru diversificare, deoarece nu este corelat cu acțiunile și obligațiunile. Mulți alții, desigur, cumpără pentru că cred că alții vor cumpăra.

 

5. Ce putem spune despre Ethereum?

 

Și această criptomoneedă a trecut printr-o evoluție, dar schimbările provin din modul în care rețeaua sa poate implementa noi moduri de a face lucruri tradiționale în finanțe și alte industrii:

  • Primul boom a venit în 2017, când ofertele inițiale de monede, sau ICO-urile, au devenit de moda. Deoarece multe dintre noile monede au fost vândute pentru Ether și toate au făcut uz de blockchain-ul Ethereum, prețul Ether a crescut la punctul său de atunci de aproximativ 1.200 $. Multe ICO-uri erau escrocherii, iar autoritățile de reglementare au anulat în scurt timp proliferarea lor. Cu toate acestea, au dovedit că Ethereum ar putea fi folosit pentru a strânge bani pentru dezvoltarea de start-up-uri fără ca o bancă sau o firmă de capital de risc să fie implicată. A fost strângerea de fonduri de la egal la egal și un nou mod de a crea capital.
  • Următorul boom pentru Ethereum a venit în vara anului 2020, când proiectele de finanțare descentralizată sau DeFi au înflorit. Acestea au fost startup-uri care s-au oferit să plătească dobânzi pentru depozitele Bitcoin sau Ether, care au oferit împrumuturi garantate sau care ar permite utilizatorilor să schimbe una dintre miile de noi criptomonede cu altele pe ceea ce se numesc Dexes sau schimburi descentralizate. Aici Ethereum a fost folosit pentru un alt pilon al finanțelor tradiționale, al împrumuturilor și al gestionării garanțiilor, la fel fără ca băncile sau brokerii să nu fie implicați.

Prețurile atât pentru Bitcoin, cât și pentru Ether au fost relativ plate pentru o lungă perioadă de timp de la începutul anului 2018 până în toamna anului 2020, o perioadă cunoscută sub denumirea de „iarna cripto”. Există diferite motive pentru care fiecare dintre acestea au ieșit din hibernare atât de spectaculos, deși ambele au beneficiat de aruncarea de bani pe piață de către guvernele și băncile centrale ca răspuns la pandemia de coronavirus.

  • Bitcoin a câștigat adepți principali, care au fost foarte vocali cu privire la îmbrățișarea monedei digitale. MicroStrategy Inc. , o companie de software și consultanță, a acumulat aproximativ 2,2 miliarde de dolari Bitcoin la sfârșitul lunii februarie. Tesla Inc., la începutul acelei luni, a dezvăluit că a cumpărat 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin; Directorul executiv, Elon Musk, un amplificator Bitcoin, a adăugat titlul de „techno king” și l-a numit directorul său financiar principal „master of coin”. Wall Street și alte instituții financiare devin tot mai confortabile cu Bitcoin, Morgan Stanley oferind clienților săi un fond Bitcoin care urmărește performanța monedei. JPMorgan Chase & Co. lucrează la un fond similar pentru clienții săi.
  • Eterul a fost propulsat de valul de activitate care are loc pe cel mai utilizat blockchain din lume, precum și de la o trecere planificată la modul în care funcționează rețeaua sa. Conform planului, care urmează să intre în vigoare la sfârșitul acestui an, o parte din eterul care trebuie utilizat pentru a finaliza fiecare tranzacție pe Ethereum va fi distrus în timpul acelei interacțiuni. Acest lucru ar putea reduce oferta globală de ether, exercitând o presiune ascendentă asupra prețului său. Ethereum lucrează, de asemenea, la schimbarea arhitecturii sale pentru a nu mai utiliza dovada muncii ca mecanism de verificare. Modificarea de aici ar putea permite rețelei să crească viteza tranzacțiilor pe minut cu un factor de 10 sau mai mult, reducând în același timp semnificativ consumul de energie.

 

7. Contează care dintre ele este mai mare?

 

Nu chiar, cu excepția drepturilor de laudă. Ethereum este deja mai folosit decât Bitcoin și are mai mulți dezvoltatori care lucrează la el. Totuși, acest lucru este de așteptat de la o rețea care oferă atât de multe posibilități. Cota generală a pieței revendicate de Bitcoin a scăzut recent, deoarece Ether a obținut câștiguri mai mari de preț. Bitcoin reprezintă acum aproximativ 46% din valoarea totală a pieței criptografice, în scădere de la aproximativ 70% la începutul anului, iar Ether reprezintă 15%, potrivit trackerului CoinGecko.

 

8. Care sunt riscurile lor?

În multe părți ale lumii, autoritățile de reglementare abia acum recuperează inovațiile create de Bitcoin și Ethereum. Riscul constă în faptul că regulile financiare sau fiscale exagerate ar putea îndepărta dezvoltarea și energia din anumite țări. În SUA, noul șef al Comisiei pentru valori mobiliare , Gary Gensler, un fan declarat al criptomonedelor, a predat la o clasă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts pe această temă. Cu toate acestea, Serviciul de venituri interne consideră criptomoneda ca proprietate care este supusă impozitelor pe câștigurile de capital, ceea ce este un mare factor de descurajare pentru ca oamenii să își cheltuiască moneda virtuală. Există, de asemenea, riscul de a vă furată criptomoneda de către escroci sau de a vă deplasa sau înșela cheia privată necesară pentru a vă securiza activele digitale.

 

9. Este o bulă?

Unii observatori ai pieței cred cu siguranță că da. Ei văd boom-ul recent ca o combinație de asumare a riscului de asumare a randamentului și genul de entuziasm al investitorilor cu amănuntul care a împins acțiuni puțin cunoscute, cum ar fi GameStop Corp., la înălțimi stratosferice. Apoi, există și faptul că un grup restrâns de utilizatori, cunoscuți sub numele de balene, dețin porțiuni semnificative de Bitcoin și Ether și au potențialul de a mișca prețurile în voia lor. Chiar și susținătorii cripto recunosc că volatilitatea sectorului poate fi extremă. Dar subliniază că criptomonedele majore precum Bitcoin și Ether au revenit de la tendințele lor descendente de-a lungul anilor pentru a se ridica la noi maxime în mai multe cicluri.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed