Care sunt diferențele dintre un șemineu și o sobă pe lemne? Care este mai potrivită pentru casa dumneavoastră?

0

Imaginați-vă această scenă: o atmosferă confortabilă, punctată de conversații vesele care vă încălzesc inima și corpul. Nu există nicio îndoială: în acest cadru, probabil că v-ați imaginat un foc de lemne. Dar v-ați putea imagina o sobă pe lemne în această atmosferă de iarnă, mai degrabă decât un șemineu pe lemne? Să comparăm diferențele pe care le-ar aduce o astfel de instalație, din punct de vedere termic, energetic și estetic.

Eficiență: economisiți energie și păstrați confortul

Eficiența, adică raportul dintre energia produsă și lemnul consumat, nu vă poate interesa decât dacă doriți să instalați o metodă de încălzire economică. Șemineele deschise au un randament mult mai scăzut decât șemineele închise. În cifre, acest lucru înseamnă că randamentul unui șemineu pe lemne deschis este de 15% până la 20%, adică 80% din energie nu este folosită.

Eficiența unui șemineu cu inserție sau a unei sobe pe lemne este cuprinsă între 75% și 85%. Eficiența unei sobe pe lemne cu ardere dublă se poate apropia chiar de 100%, atingând randamente de 92%, de exemplu. Această eficiență depinde de tipul de sobă ales. În general, o sobă pe peleți cu un randament foarte ridicat este instalată ca sistem principal de încălzire. Cu toate acestea, vă sfătuim să instalați o sobă cu bușteni, care folosește ceva mai mult lemn, ca încălzitor de rezervă.

Caracteristica specială a unei sobe pe peleți high-end? Posibilitatea de a monta un termostat pentru a controla temperatura dorită. Ca și în cazul unui încălzitor, acest tip de sobă asigură o reglare fiabilă a consumului de energie.

Bucurați-vă de flăcările focului

Cât de dulce este să te bucuri de imaginea unui foc aprins! Dacă în vatra unui șemineu pe lemne puteți vedea flăcările, instalarea unei sobe oferă un efect estetic de neegalat. Veți aprecia aprinderea mai regulată a flăcărilor, datorită tirajelor mai mici, precum și posibilitatea, în cazul anumitor instalații, de a observa focul din mai multe unghiuri. Geamul ermetic al sobei pe lemne nu împiedică vizualizarea flăcărilor.

Temperatura: evitați pierderile de căldură cu o sobă pe lemne

Fie că vorbim de un șemineu pe lemne sau de o sobă pe lemne, primul lucru pe care dorim să îl comparăm este, în mod firesc, căldura care este degajată. Producția de căldură a unui șemineu este mult mai mică decât cea a unei sobe. O sobă cu lemne eliberează această căldură în casă mai repede.

Un alt aspect important este faptul că, în timp ce o sobă emană o căldură constantă pe tot parcursul procesului de ardere, un șemineu pierde căldură semnificativă în timp. Cu toate acestea, temperatura emisă de o sobă pe lemne trebuie evaluată la începutul fiecărui proiect de instalare: alegerea puterii potrivite pentru soba dumneavoastră înseamnă să analizați cu atenție caracteristicile locuinței dumneavoastră, precum și obiceiurile dumneavoastră de viață.

Timpul de ardere

Diferențele în ceea ce privește timpul de ardere a lemnului sunt semnificative. Priza de aer a unei sobe pe lemne este mult mai mică decât cea a unui șemineu pe lemne. Aceasta permite o reglare mai precisă a procesului de ardere, ceea ce duce la o putere termică mai mare.

Unele sobe, cum ar fi cele de zidărie, permit ca arderea să dureze și mai mult, jucând pe specificul materialelor din care sunt realizate. Piatra de acumulare a unei astfel de sobe, care induce mai multă inerție, încetinește arderea, pentru o difuzie lentă a căldurii.

Ideea unui foc tradițional într-un șemineu autentic vă atrage, nu-i așa? Atunci când șemineul este închis, un șemineu este foarte eficient și poate încălzi cea mai mare parte a casei. O soba pe lemne, fie pe buștean, fie pe peleți, vă permite să păstrați toată plăcerea de a vizualiza flăcările care dansează în ritmul aerului, oferind în același timp eficiență și confort. O sobă pe lemne oferă mai multe posibilități tehnologice pentru a vă îmbunătăți viața de zi cu zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.