Care sunt obiectivele Comisiei Europene pentru reglementarea fondurilor de investiţii şi băncilor sistemice (VIDEO)

Comisia Europeană pare mai hotărâtă ca oricând să prevină repetarea unei crize financiare. În consecinţă a propus o directivă de reformare a sistemului de reglementare şi supraveghere din spaţiul comunitar. Principalul obiectiv al documentului este să creeze un set de reguli unitare şi eficiente pentru toate fondurile de investiţii şi pentru băncile sistemice. Cifrele estimative ale Comisiei arată că această industrie gestiona la începutul lui 2009 active de peste două mii de miliarde de euro.

„Când a fost propusă prima variantă a directivei au fost specificate trei obiective principale. Primul a fost instituirea unui sistem care să le permită supraveghetorilor de la nivel naţional să monitorizeze mai bine riscul sistemic. Al doilea obiectiv a fost creşterea şi îmbunătăţirea protecţiei investitorilor, iar al treilea obiectiv a fost crearea unei pieţe interne în adevăratul sens al cuvântului pentru acest sector. Trebuie să ţinem cont de faptul că propunerea de directivă a fost adoptată în aprilie 2009, adică în lunile de după criză. Cred că, în continuare, Comisia este de părere că această directivă reprezintă unul dintre pilonii pe care se bazează răspunsul său împotriva crizei financiare”, a declarat pentru The Money Channel Ugo Bassi, director diviziei de Asset Management din CE.

Proiectul a stârnit însă controverse. Cea mai acerbă rezistenţă a venit din partea Marii Britanii, care se teme că odată aplicată directiva, multe fonduri vor decide să-şi închidă activitatea din City-ul londonez şi să se orienteze spre destinaţii mai prietenoase, precum Singapore.

„Intrăm într-o fază crucială. Suntem acum în ceea ce noi numim „trialog” între cele trei instituţii ale Uniunii Europene. Avem practic trei texte pe masă. Primul este cel original al Comisiei, textul al doilea este cel adoptat de Consiliul Ecofin luna trecută şi textul votat de Comitetul Economic al Parlamentului. Acum provocarea principală este să armonizăm aceste texte şi să venim cu o variantă cu care să lucrăm, proporţionată şi inteligibilă. Poziţia Comisiei este aceea că suntem disponibili pentru a arăta o oarecare flexibilitate pe anumite aspecte, mereu am făcut asta. Suntem dispuşi să îmbunătăţim textul, aşa cum am făcut-o deja într-o oarecare măsură, acolo unde este nevoie . Dar liniile noastre cheie rămân cele trei obiective pe care le-am menţionat deja. Suntem dispuşi să facem orice modificări atâta timp cât ele permit atingerea obiectivelor”, a spus directorul de la Comisia Europeană.

Bruxelles-ul încearcă din răsputeri să promoveze avantajele acestei directive.

„Noi sperăm că această directivă va crea un regim european care va fi atât de bine construit, atât de eficient, atât de tentant încât niciunul dintre managerii de fonduri stabiliţi în UE nu vor dori să-şi mute birourile în altă parte. Îndrăznim să sperăm chiar cotrariul, că vor intra noi fonduri”, a mai adăugat Ugo Bassi.

Procesul este însă de durată, motiv pentru care specialiştii spun că noul cadru legislativ nu va intra în vigoare mai devreme de 2011. Asta dacă nu întâmpină obstacole majore pe drumul dintre Comisie, Parlament şi Consiliu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed